Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер няма да подаде оставка, ако в четвъртък британците гласуват да напуснат Европейския съюз в насрочения по този въпрос референдум, каза днес говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

"Отговорът на въпроса ви е "не", каза той на репортер, запитал го за политическото бъдеще на Юнкер, в случай че Обединеното кралство реши да излезе от ЕС.

Схинас не коментира здравословното състояние на 60-годишния председател на Комисията, който страда от камъни в бъбреците и се бори с непрекъснати медийни коментари, че обича чашката. Тези теми изобилстват в англоезичните медии от двете страни на Атлантика в навечерието на референдума.

В кампанията за него Юнкер не каза нито една дума  пред британски медии. Схинас обясни това с отдавна обявената позиция на Комисията да не се меси в един вътрешнополитически за нея дебат. 

Още когато британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще изпълни обещанието си са свика референдум за европейското членство на страната си, Юнкер формулира ролята на Комисията като "честен брокер" между Лондон и останалите 27 национални столици.

Схинас каза, че Комисията вижда ролята си изпълнена през декември м.г., когато Камерън и останалите държавни и правителствени ръководители сключиха споразумение за бъдещето на британското членство в ЕС, при условие че избирателите в кралството решат да го запазят.

Днес Колегиумът на комисарите е дебатирал "политическия пейзаж" в Европа и евентуалните последици от британския референдум, каза Схинас. Той не даде подробности за дискусията.

Очаква се резултатите от вота да бъдат обявени рано сутринта в петък и Камерън да произнесе реч. Юнкер, председателите на Европейския съвет и на Европейския парламент Доналд Туск и Мартин Шулц и Марк Рюте, министър-председател на Холандия, която държи шестмесечното председателство на ЕС имат насрочена среща за 11,30 часа българско време същия ден, за да съгласуват първите европейски реакции. 

В понеделник е насрочено ново, извънредно заседание на Колегиума на комисарите, а във вторник започва двудневна среща на върха на ЕС в Брюксел, чието главна тема ще бъде също резултатът от референдума.