Два проекта за декларации на Народното събрание чакат в деловодството, след като днес независимият депутат Велизар Енчев начело на Инициативен комитет внесе декларация за "отказ от военни действия между Република България и Руската федерация".

В комитета участват Съюзът на патриотичните сили „Защита”, Възпитаници на Национален военен университет „Васил Левски”, Съюз на сержантите и офицерите от запаса и резерва, Общобългарски комитет „Васил Левски”, Асоциация на военните разузнавачи, Съюз на парашутистите, Национално движение „Русофили”, Национална асоциация „Сигурност” и Асоциация на разузнавачите от запаса. 

Ето и пълния текст на декларацията на ИК:

"Територията, въздушното пространство и териториалните води на Република България няма да бъдат използвани като плацдарм за извършване на враждебни действия или въоръжени акции срещу територията на Руската федерация, както и срещу руски самолети, кораби и други обекти, намиращи се извън българските сухоземни, въздушни и морски граници. 

Tози ангажимент от наша страна ще бъде в сила, докато Руската федерация не предприеме или не обяви, че предприема такива действия срещу Република България."

Вчера пък АБВ внесоха доста по-дълъг проект, според който България заявява, че няма да влиза в нови военни формирования или да участва във военни дейности в Югоизточна Европа и района на Черно Море. И че ще се опитва да поддържа мира и стабилността в региона.

Депутатите от партията на Първанов, начело с ген. Михо Михов, искат да има само учения с НАТО, и то ако не са насочени конкретно към друга държава, и България да не подкрепи създаването на Черноморски флот. 

Пълният текст на декларацията можете да свалите тук.