Първа инвестиционна банка се похвали с ръст на депозитите, след като е станало ясно, че е погасила изцяло държавната помощ от 1,2 млрд. лева. Това гласи съобщение на банката от провела се днес трета среща от началото на годината с миноритарните ѝ акционери.

ПИБ ВЪРНА ДЪРЖАВНАТА ПОМОЩ ОТ 1,2 МЛРД. ЕВРО

На срещата са присъствали Васил Христов, главен изпълнителен директор на банката, Димитър Костов, главен директор "Риск" и  Живко Тодоров, главен финансов директор.

"След пълното и предсрочно погасяване на ликвидната подкрепа от страна на банката, се наблюдава стабилен ръст на новооткритите депозити", заявил Васил Христов. От ПИБ не дават конкретни данни за стойността на увеличението, което ще се види в отчета ѝ за второто тримесечие, което още не е приключило.

Димитър Костов е подчертал, че банката води по-консервативна политика по отношение на управлението на кредитите, като по този начин значително е намалила кредитния риск. Той е запознал миноритарните акционери със стратегията на банката да се фокусира към кредитна експанзия сред малките и средни предприятия в страната и в ритейл сегмента.

Днес акциите на Първа инвестиционна банка поскъпнаха с 1,73% of 2,417 лв., което увеличи пазарната капитализация на банката до 265,9 млн. лева. През последния месец цената на акциите на банката се е повишила с 34,28%.