Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви в пълна подкрепа на новия Закон за съдебната власт, предложен от правосъдното министерство. Той, председателите на ВАС и ВКС Георги Колев и Лозан Панов и представлявашит ВСС Димитър Узунов лично дойдоха в правната комисия в парламента за дискусията на проекта на първо четене. 

На 9 юни тази година ВСС категорично отказа да съгласува и приеме законопроекта на министерството, но тогава главният прокурор не присъстваще. Днес той обяви, че изготвянето на текстовете от ведомството на Екатерина Захариева е минало в "непознат от много отдавна консенсус и диалог" с всички страни - органите на съдебната власт и състовните организации. 

ПОСЛЕДНИ ИЗДИХАНИЯ НА ПАРОДИЙНАТА "РЕФОРМА": ВСС БЛАМИРА ЦЕЛИЯ ЗАКОН НА ЗАХАРИЕВА

"Този законопроект не е плод на вижданията само на една съсловна организация или политическа сила. А е резултат от консенсус, диалог и възприемане на бележките", обяви днес Цацаров. Той не уточни какво има предвид, визирайки "една политическа сила и съсловна организация". 

По думите му проектът заслужава подкрепа и заради текстовете му по същество, а по Глава 6, която се отнася до прокуратурата, няма забележки. Причината била, че текстовете са писани и с участието на държавното обвинение, а предложенията им, някои направени още през 2014 г., са били "най-после приети".

Репликата вероятно идваше да подскаже, че предишното ръководство на правосъдното министерство не е било така кооперативно, въпреки че изречен такъв коментар нямаше.

Цацаров все пак заяви, че може да има текстове, които не са идеални, но това е въпрос на процедури между първо и второ четене на законопроекта. 

"Ако вие гласувате проекта, това ще е изключително силен и ясен знак", обърна се Цацаров към депутатите в правната комисия.

По-късно при изказванията на депутатите по темата обаче Явор Хайтов от БДЦ- Народен съюз обяви, че трябва нов закон, защото в този се слага ръка на правомощията на главния прокурор и субординацията в държавното обвинение. Хайтов не доразви широко критиките си, а Цацаров не реагира.

Странно обаче се оказа поведението на представляващия ВСС на заседанието Димитър Узунов (станал популярен и с СМС-ите до Бойко Борисов преди време - б.р.)

Той първо каза, че говори от името на ВСС, каквото решение не е взимано, а след това заяви, че въпреки че на заседанието на Висшия съдебен съвет "по проекта не е постигнато единомислие", с много от забележките актуалният законопроект е бил съобразен.

Всъщност с гласуване ВСС отхвърли законопроекта.

Узунов обаче даде за пример за добри страни на проекта новите правила за атестиране на магистрати, които не само бли съобразени с възраженията, а дори били доразвити. Критика получи предложението за самоуправление в съдебната власт, към което претенции има и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Става дума за разпоредбите, според които общите събрания на съдиите ще имат повече правомощия - например ще могат да предлагат и изслушват кандидатите за председател на съответния съд и ще изказват становище относно кандидатурите.

Колев досега бе един от най-върлите критици на законопроекта. Узунов добави, че ще предостави на депутатите стенограма от дебатите във ВСС, за да могат да чуят всички гледни точки и ако преценят - да ги използват по-нататък. 

Самият Колев заяви, че не е имало никакво време за разглеждане на законопроекта и повтори накратко част от критиките си, свързани най-вече със съдийското самоуправление. 

Лозан Панов пък обяви, че на 1 юли ще направи заседание във ВКС по темата и ще изпрати и в Министерството на правосъдието, и в парламента бележките на всички съдиии в подопечния му съд. Той също сподели част от критиките на ВАС.

Отново най-пространна в критиките си бе Главният инспектор в инспектората на ВСС Теодора Точкова. Тя пак настоя за гарантиране на независимостта на инспектората, детайло разписване на вида на новите проверки на магистрати, които той ще прави, за да се гарантира ненамесата му в работата на магистратите по същество. Точкова отново поиска и отделно предлагане, дебатиране и приемане на бюджета на инспектората. 

Щом дойде време за изказванията на депутатите, Цацаров взе думата само веднъж и то по адрес на депутата от Гражданския съвет на РБ Петър Славов. Избраникът попита за отношението на тримата големи в съдебната власт към част от предложенията на министерството и заяви, че за него е важна реформата в прокуратата и ще се настоява за "по-смели текстове" между двете четения, а в отговор получи призив от главния прокурор:

Нека предложенията да не обслужват целите на общопартийната пропаганда. Политиката да даде крачка назад, а правото – крачка напред...

На свой ред Славов обясни, че не е член на никоя партия, а е част от гражданското присъствие в РБ и затова всички, предложения, които прави, са съобразени с препоръката "да не се обслужват целите на партийната пропаганда".

В крайна сметка правната комисия в парламента прие проекта за нов Закон да съдебната власт с 12 гласа "за", 2 - "против" и 3 - "въздържал се". В последните две графи бяха депутати от БСП, ДПС и БДЦ. "За" гласуваха всички останали, в това число и представителят на "Атака" в комисията.

Сред депутатите най-критичен бе Четин Казак от ДПС. Причитата - според него даването на големи властнически функции на общите събрания на съдиите са стигнали до крайност.

"Ръководителят е поставен в зависимост от тези, които трябва да ръководи. Ще предизвикат разделянето на съдиите на лагери, фракции и която фракция надделее, административният ръководител ще се чувства задължен. Тези правомощия изземват отговорността и функциите на Висшия съдебен съвет и на административните ръководители. ВСС ще се обезличи за сметка на размиване на отговорността в един колективен орган", заяви Казак.

Казак все пак заяви, че по проекта са положени много усилия.