Обясненията на Българската православна църква за отсъствието й от Всеправославния събор не са сериозни, смята проф. Калин Янакиев. Богословът заяви, че е твърд противник на решението на БПЦ.

"Имам силно подозрение, че става въпрос за едно внушение на Руската православна църква", каза той в ефира на "Лице в лице" по бТВ.

Той анализира подробно двата основни аргумента на БПЦ да не участва в Събора:

"Темите не били достатъчно значими за православната църква – тези теми са известни от 50 години, и нашият предстоятел ги е подписал на последното предсъборно съвещание. Регламентът бил такъв, че поправки нямало как да бъдат нанасяни – да, вярно е. Но пропускат да ни кажат нашите синодарии, че това решение е наложено от Руската православна църква. И те са подписали още 2014 г., че приемат това решение."

Янакиев коментира и документ, който възмути БПЦ с тезата, че Православната църква може да общува с други. Светият синод заяви, че съществува само православната църква, а другото са ереси. 

"Уважаваният от мен ловчански митрополит Гавриил пък ни внушаваше, че нашата църква няма да отиде заради един много опасен документ – за отношението на нашата църква към другите. Само че този документ го няма в програмата", каза той, и подчерта важността на диалога между различните християнски църкви. "Нарича ли ги в тоя документ другите църкви? Е как да ги наречем? И същевременно да кажем, че ще водим диалог? Може ли да водите диалог с някого, след като сте го нарекли сборище?"

Документът може да бъде прочетен тук.

Янакиев каза още, че Руската православна църква се е превърнала в геополитически инструмент на Путин.

"Според мен се извършва на едно много грандиозно престъпление срещу православието – опитват се да го разделят на две - руско и всичко останало. Църковната империя Русия и целия останал православен свят. Следете дали от 1 година от Москва няма да приканят тези църкви да се явят на нещо като контрасъбор, за да се завърши разделението."

Той отбеляза още, че Руската православна църква не може да понесе, че Константинополския патриарх е водещ.

"Изключително жалко е, че ние отново играем в същия отбор", отбеляза още професорът. "Русия иска православието да е руско, източно, антиевропейско – това граничи с ерес."

Като допълнителен проблем Янакиев посочи и мобилизирането в Русия, а и България, на ултра- и хиперконсервативни православни, "които преживяват православието като секта".

"За тях православието не е никаква радост, никакъв празник, те не вярват в Бога, те се боят от Дявола. Тукашните зелоти твърдят, че ние трябва да се обграждаме, да се пазим, да не водим диалог."