Престъпността в България вече не е така организирана както преди десетилетие, каза министърката на вътрешните работи Румяна Бъчварова днес. Коментарът  ѝ бе след изслушването ѝ на закрито заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. Там тя коментира мерките за борба с престъпността, взети след престрелката в "Слънчев бряг" на 8 юни, в която тежко бе ранен Димитър Желязков-Митьо Очите.

"Преди 10 г. престъпността беше силно централизирана, имаше големи групировки, като не трябва да се бърка понятието "групировка" с "организирана престъпна група". Сега групировките са по-децентрализирани и това променя и нашата работа, и начинът на организацията ѝ", каза Бъчварова.

Според нея така са влезли и нови лица, променил се е и моделът на работа на организираната престъпност. Това пък изисква от МВР да работи по-активно на друго ниво. В Бургас са командировани допълнително 183 полицаи, обясни част от мерките министърката.

Председателят на комисията Цветан Цветанов коментира след това, че имало "незадоволителни моменти" в изслушването. Но все пак се съгласи с извода на Бъчварова:

"Заради децентрализацията престъпните сдружения са повече и ще стават повече, затова предприемаме и законодателни мерки за допълнително финансиране на сектора."