Проблемите на съдебната ни система, обяснени нагледно от професор.

Тимур Куран в Economic Journal твърди, че Османската империя се е срутила поради привилигироването на елита от шериатските съдилища. Тъй като било ясно, че хора с положение може хем да не спазят договорите си, хем да не бъдат осъдени, лихвите по кредите им се вдигнали. Просто кредиторите не вярвали, че те ще си платят дълговете и затова искали по-висока премия при даване на заем. Така Османската империя пропуснала индустриалната революция.

Век и половина след Освобождението липсата на независима и безпристрастна съдебна система, регулатори и банков надзор в България води до същия резултат. Аферата КТБ е точно това - огромна загуба за обществото не само от тези 3-4 милиарда, които данъкоплатеца извади, но и като усещане, че истинските виновници остават ненаказани. И съответно лихвите по кредите за българския бизнес и българите като цяло ще са по-високи от тези за останалите държави в ЕС.

(Един интересен ракурс от изследването: тъй като съдилищата в Османската империя привилигировали мюсюлманите, лихвените проценти за християнските търговци били по-ниски. Това може би обяснява как нашите земи постепенно се превърнали в икономически по-динамичната част от империята.)

Коментарът е от личния профил на Даниел Смилов. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z