Партията, която купува гласове в мини Бобов дол е БСП. Името на политическата формация става ясно от изтеклия клип с разследването на Нова телевизия за търговия с гласове. Видеото беше качено в сайта vbox7.com. В клипа който се разпространяваше досега не се споменаваха имена на партии, в пълния запис обаче се споменават "Коалиция за България" и "бюлетина №15". 

Във видеото се вижда, че началниците на рудника нареждат на подчинените си да гласуват за "Коалиция за България", която е с номер 15 в изборната бюлетина. Не става ясно откъде и как видеото е изтекло в интернет.

"Ако не подкрепим "Коалиция за България", след това може да станем всичките в заеми", казва единият от шефовете на миньорите. "И на 25-и, като окажем нашия вот, коджа положителен, всеки месец ще се получават парите редовно, ще си пазаруваме свободно от магазина....", добавя мъжът.

Цензурираната версия, в която не се чува за коя партия са инструктуирани да гласуват миньорите, бе излъчена преди няколко дни от Нова телевизия с уговорката, че името на партията ще бъде разкрито след края на изборния ден на 25 май.
След репортажа от партия "Зелените" изпратиха сигнал до Централната избирателна комисия (ЦИК). Според ЦИК обаче не може да се установи дали има данни за престъпление и  от комисията оставиха казуса без решение, след като гледаха пълния запис при закрити врата.

Мъж, пожелал да скрие самоличността си обяснява, че в деня на изборите ще бъде следено строго кой за кого е гласувал, организацията е по списък. Началниците на миньорите питали всеки човек по отделно колко души може да осигури за деня на евровота. 

"Който не гласува, го грози уволнение", добавя мъжът.

По-рано днес Ранобудните студенти призоваха с отворено писмо Нова телевизия да съобщи името на партията от репортажа от Бобов дол.

"Настояваме това да стане до края на днешния ден, за да не бъде нарушен утрешния ден за размисъл. Ние имаме право да знаем за кого наистина гласуваме", написаха Ранобудните. 

Миньорите от Бобов дол излязоха с декларация, в която заявяват, че върху тях не е упражняван натиск във връзка с гласуването и правото им на избор на 25 май.

В декларацията, която е цитиранa oт Дарик, миньорите се разграничават от излъчените репортажи на 21 и 22 май по Нова телевизия. Документът е подписан от 188 души. Хората твърдят, че никога не са били принуждавани или заплашвани да гласуват за определена политическа сила на 25 май. 

"Ние не можем да бъдем купени, не бихме продали правото си на глас, защото ние сме свободни хора, а не роботи, на които им се дават команди", се казва в декларацията.