Със седем гласа "въздържал се" парламентарната Комисия по взаимодействие с неправителствените организации отхвърли инициативата за референдум на Веселин Марешки, подкрепена от 397 356 българи.

Въпросите в инициативата са следните:

1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?

4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

Комисията заседава и гласува с т.нар. падащ кворум, тъй като според правилника на НС е достатъчно да присъстват 1/3 от депутатите. Цялата комисия е от 15 души, налице бяха петима, двама бяха оставили декларации с гласа си.

Само две народни представителки коментираха въпросите след краткото представяне на Марешки, който също присъства на заседанието.

Това бяха председателката на комисията от РБ Бойка Маринска и зам.-председателката от ГЕРБ Снежана Дукова.

Те отбелязаха очевидния проблем - два от въпросите на референдума, №3 и №4, се припокриват с вече приетия референдум, внесен от инициативен комитет начело със Слави Трифонов. 

Маринска изтъкна, че при над 200 000 подписа, но под 400 000, Народното събрание не е длъжно да гласува въпросите, и може да ги редактира. Инициативният комитет не успя да събере един път нужните въпроси, после внесе в законовия срок нови 100 000 подписа, но недостатъчен брой от тях бяха обявени за валидни от ГРАО.

Дукова пък каза, че я притесняват тези 2644 подписа, недостигнали на Инициативния комитет за задължителната процедура по закон, при която НС няма право да редактира въпросите, а само гласува решение за референдум. 

"Ние лесно можехме да съберем още 2600 подписа, и това щеше да бъде задължително. И нямаше да дадем на вас, народните представители, заедно да редактираме точките така, че те да бъдат по-ясни", изтъкна Марешки.

"Тези 2600 подписа са нужни, за да може Народното събрание да вземе решение, а то може, само ако саминимум 400 000 подписа", повтори отново Маринска. 

Марешки бе видимо объркан от тази реплика, и след заседанието коментира, че не е очаквал това гласуване и ще обсъди с адвокатите си следващите стъпки. 

"На нас ни подсказаха, че и 2 милиона българи да се подпишат, те ще преброят под 400 000 подписа, за да може да стане това", обясни още той, и заяви, че може би ще обжалва решението на ГРАО.

Това е само първа стъпка за референдума. Комисията всъщност само препоръчва на Народното събрание да не допусне референдума.