1. Оставането на Великобритания в ЕС показва едно: и най-големите скептици нямат основания да излязат и са по-добре вътре, отколкото вън. Това ще има безспорна стабилизираща роля за съюза и ще му даде възможност да се справи по-спокойно с другите кризи: миграционната и банково-финансовата. Всъщност и двете са под контрол и има достатъчно ресурси и идеи за окончателното им решаване.

МЛАДИТЕ ОБЪРНАХА РЕФЕРЕНДУМА: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОСТАВА В ЕС С 52%

2. Популистки бунтове тук и там ще има в Европа. Но очевидно центърът е силен и ще удържи. Може и да тръгне някаква референдумна мода, но тя по-скоро ще демонстрира невъзможността на мисията "exit", както стана в английския случай.

3. Следващото голямо изпитание ще е Тръмп в САЩ. Шансовете му да внесе смут намаляват, обаче, и след вероятната победа на Хилари Клинтън ще можем да кажем, че най-високата треска от национал-популисткия грип започва да отминава. 

4. Тези, които са се надявали на геополитически разпад на ЕС, ще трябва да преглътнат неуспеха на блъфа си. Ловенето на риба в мътна вода няма да се случи, което означава, че Русия ще трябва да намали драстично конфронтацията със Запада и да започне реални стъпки за решаването на кризата в Украйна. След американските президентски избори това ще е вече неизбежно - просто няма да има никакъв смисъл от понасянето на сериозни икономически щети за дългосрочно загубена кауза.  

...

Коментарът на Даниел Смилов е от фейсбук профила му. Заглавието е на Клуб Z.