"Решение за увеличаване на заплатите на учителите няма. Такова обсъждане не е имало, защото е просто рано. Бщджетът го правим септември-октомви и последната дума имате вие".

Така премиерът Бойко Борисов отговори в рамките на парламентарния контрол на въпрос на независимия депутат Георги Кадиев. Кадиев повдигна темата заради изказването на вицепремиер Меглена Кунева на учителския събор преди дни, когато тя заяви, че се работи за увеличаване на заплатите на учителите с 10%.

Борисов припомни, че приоритетите на държавата се избират, когато се прави бюджета.

"Безспорно всеки министър иска в неговата област да се случат максимално много неща. Всеки кмет го иска. Приемам, че г-жа Кунева е пожелала нещо, което безспорно всички искаме. Това, което тя винаги е чувала от мен, че искаме да се повишават доходите на учителите", каза още Борисов.

И допълни, че от бюджета директно е финансирано саниране на училища

"Нека да дойде октомври месец, приходите вървят много добре. Тогава вие ще прецените това, което ви предложим дали ще го приемете или не", каза още Борисов.

Кадиев обаче припомни, че в колектиния трудов договор вече е записано, че ще се предприемат действия за  увеличаване на заплатите с 10%, а на лекторските часове с 20%.

"Оставката на г-жа Кунева няма да предизвика шок в ЕС, дори в Бъл;гария няма да предизвика шок. Всъщност ангажимент няма, никой не знае ще има ли увеличание на заплатите на учителите. Ако търсим скандална и красива жена (за министър на образованието - б.р.) и Гери Никол ще ни свърши работа"

Това каза още Кадиев.

Борисов му отговори, че всички много активно ще преговаят, включитлено той и финансовият министър.

"Аз не отказвам, с най-голяма радост ще участвам. Да се опитаме добронамерено и прагматично в следващит е месеци. Майка ми беше начална учителка, тя винаги казваше, че са й много малки заплатите, а цял ден й се надува главата, децата палави. Никога не са били достатъчно добре платени".

Това каза още Борисов.