ПЕТЪР ДИМИТРОВ

Изминаха 14 години от първия изцяло испански финал в Шампионската лига. През сезон 1999/2000 „Реал“ (Мадрид) победи „Валенсия“ на „Стад дьо Франс“ с 3:0. Три години по-късно бе ред на италианските отбори да окупират финала („Милан“ би „Ювентус“ с дузпи на "Олд Трафорд" в Манчестър), последвани от английските клубове през 2008 г. („Манчестър Юнайтед“ надделя над „Челси“ отново след изпълнение на наказателни удари). А преди година „Байерн“ стъпи на европейския връх, оставяйки на почетната стълбичка до себе си „съседите“ от „Борусия“ (Дортмунд). С това цикълът на големите първенства се затвори, ред е отново на Испания.

Днес мадридските „Реал“ и „Атлетико“ излизат в спор за трофея на стадион „Луш“ в португалската столица Лисабон. Донякъде този финал е изненадващ. „Реал“ (Мадрид) не бе сред топфаворитите за купата в началото на сезона, а какво да кажем за „Атлетико“? Клубът с пет пъти по-малък бюджет от тези на европейските колоси и със състав, струващ под 50 млн. евро, е на финал в най-престижния турнир. Освен това върви без загуба до момента.

Сензацията "Атлетико"

По пътя си „дюшекчиите“ отстраниха „Милан“, „Барселона“ и „Челси“ с категорично надиграване, без да разчитат на късмета или на случайността. Миналата седмица момчетата на треньора Диего Симеоне вдигнаха титлата в Примера дивисион след драматично равенство 1:1 пред 100 хиляди зрители на „Камп ноу“, а като цяло през сезона бяха най-постоянният отбор и заслужено се окичиха със златните медали за десети път в своята история.

"Атлетико" препъна "Челси" на полуфинала, а преди това и Барса

Може би има символика във факта, че "Атлетико" игра на единствения си финал за Купата на европейските шампиони преди точно 40 години. Тогава "Байерн" стига щастливо до 1:1 в края на редовните 90 минути. След това в преиграването германците просто минават през "дюшекчиите" - 4:0.

Хегемонът "Реал" (Мадрид)

Кралския клуб пък гони своята лелеяна десета корона на Европа. Никой не е печели повече пъти най-ценния клубен трофей във футбола. След три поредни отпадания на полуфиналите в Лигата "Реал" най-после стигна до финала, който му се изплъзваше от 2002 г. насам. Кристиано Роналдо и компания изпуснаха титлата в Испания донякъде заради непостоянството си, донякъде заради общо трите загуби (и равенство) в мачовете с конкурентите „Атлетико“ и „Барса“. Но взеха Купата на краля (победа над каталунците на финала с 2:1), а в Шампионската лига газят всичко наред, като най-звучна бе победата в Мюнхен над действащия шампион „Байерн“ с 4:0.

Част от атомното нападение на "Реал" - Роналдо и Бейл

„Белите“ се отличават с мълниеносните си контраатаки и звездното трио в атака: Роналдо-Бензема-Бейл, вкарало над 80 гола общо през сезона във всички турнири. Слабото звено на отбора е защитата, но пък зад нея е капитанът Икер Касияс, един от най-добрите вратари в света и безспорно най-титулуваният.

„Атлетико“ няма този кралски блясък на своите съседи, но пък компенсира с мощ, голямо желание за победа, борба до последния дъх и не на последно място - с тактическия гений на своя треньор, който е най-голямата звезда на отбора.

Диего Симеоне собственоръчно издигна този тим от дъното до върха за по-малко от три години. И каквото и да стане днес на финала, „Атлетико“ вече спечели. Не само титли и купи за своите фенове, а и уважението на неутралния зрител, който в последните години бе свикнал да гледа едни и същи отбори на върха, които само си сменяха местата като номер едно.

Просто футболът бе станал предвидим, дори скучен. А „рохибланкос“ върнаха романтиката в тази игра. Доказаха, че не всичко е пари. Има и други неща във футбола. Предстои да разберем какъв ще бъде пътят за „Атлетико“ оттук насетне. Това обаче са неща от бъдещето, а днес е време да се насладим на първото градско дерби в историята на финалите за Купата на европейските шампиони/Шампионската лига!

„Атлетико“ срещу „Реал“ е типичният сблъсък Давид срещу Голиат

Малкият и бедният срещу големия и пребогатия. Също така и сблъсък между две коренно различни идеологии в испанския футбол. Но в глобален мащаб днешният финал е и нещо повече. Той е битка на двата модела в най-великата игра. Едни избират да си купят успеха, който понякога струва 100 млн. евро под формата само на един играч - Гарет Бейл, други решават да го създадат собственоръчно, стъпка по стъпка. Но за да има кой да купува, трябва да има и кой да произвежда. И двата модела имат своите плюсове и минуси.

Стадион "Луш" в Лисабон очаква големия спектакъл

Трудно е да се определи фаворит във финала днес. От една страна „Реал“ е по-силният отбор като единици, като цена на отбора, като история и традиции, но от друга „Атлетико“ е новият шампион на Испания. Любопитен факт е, че в досегашните финали в Шампионската лига между отбори от една страна винаги по-големият и титулуван клуб е ликувал накрая. Така бе и преди година на „Уембли“, когато „Байерн“ сломи, макар и трудно, „Борусия“ с 2:1.

Но може би е дошъл ред на „малките“ да нарушат хегемонията на „големите“, на Робин Худ отново да открадне от богатите... Във футбола рядко има логика и всичко е възможно.

А какво ще стане, ще разберете около полунощ тази вечер на стадион „Луш“ в Лисабон.