Важен резултат от излизането на Великобритания от Европейския съюз ще е промяната в председателството на Съвета на ЕС. Великобритания трябваше да е част от тройката, в която сме ние и Естония, обясни вицепремиерката Меглена Кунева пред БНТ.

"Следващите дни ще са решаващи, предстоят много разговори и с генералния  секретариат на Съвета, за да се намери най-добрия вариант."

Засега има три, обясни тя - Великобритания да остане в тройката, което обаче е малко вероятно спрямо днешния вот. Малта да поеме британското председателство, удължавайки своето двойно, а третият - да се изтегли естонското, което ще изтегли и нашето.

"Допреди година имаше гласове, че България е започнала твърде рано подготовката си и че няма от какво да се притеснява, но днешното решение променя ситуацията и трябва да имаме чувство за спешност. Спешно е да разберем какво правим с изготвянето на приоритетите на тройката, които планирахме да направим заедно с Великобритания, ще се променя ли изобщо форматът на триото. Има и безкрайно много технически подробности за решаване – от документите през комуникационната програма", посочи още Кунева.

Според нея европейските политици трябва да си дадат сметка дали изтъкват предимствата на ЕС пред гражданите си.

"Първо, без съмнение трябва да си направим изводи на национално, европейско и международно ниво. А те са, че трябва да продължим да търсим начини да комуникираме последователно Европа, колкото  да е трудно. Популизмът е опасен, той е ленивост на ума и на решенията и затова се заплаща силно след това.

Вторият извод е да не се оставя вакуум в ЕС по отношение на останалите водещи теми за съюза като миграционната криза, сигурността и икономическия растеж. След дните на вътрешнонационални консултации, да направим така, че да няма празнота в основните ни политики. 

Третият извод е засилване на интеграцията и силно лидерство в Европа", каза Кунева.