След резултатите от референдума управителя на централната банка на Великобритания - Банк ъф Ингланд, Марк Карни, направи изявление, съобщи Би Би Си. Ето и неговия текст:

Народът на Великобритания гласува за излизане от ЕС. Неизбежно ще има период на несигурност и корекции в следствие на този резултат.

В началото ще има промяна по начина, по който хората ни пътуват, как се движат стоките ни и как нашите услуги се продават.

Ще отнеме известно време за Великобритания да създаде нови връзки с Европа и останалия свят.

Докато процесът тече се очаква известна пазарна и икономическа нестабилност.

Но ние сме добре подготвени за това. Финансовото министерство и Банк ъф Ингланд са ангажирани в задълбочено предпазно планиране и министърът и аз сме били в близък контакт, включително през нощта и тази сутрин.

Банката няма да се поколебае да предприеме допълнителни мерки докато пазарите се пренастройват, а британската икономика върви напред.

Това настройване ще бъде подкрепено от устойчивата финансова система на Великобритания, която Банк ъф Ингланд постоянно засилваше през последните 7 години.

Капиталовите изисквания за нашите най-големи банки в момента са 10 пъти по-високи, отколкото преди кризата. Банк ъф Ингланд е тествала банките при сценарии, много по-тежки от този, пред който сега се изправя страната.

Като резултат от тези мерки британските банки привлякоха над £130 млрд. капитал и сега разполагат с над £600 млрд. висококачествени високоликвидни активи.

Какво означава това?

Значителните капитал и ликвидност дават на банките гъвкавостта, която им е необходима, за да отпускат заеми на бизнеса и домакинствата, дори във времената на предизвикателство.

Нещо повече, като предпазна мярка и като подкрепа за функционирането на пазарите, Банк ъф Ингланд е готова да осигури допълнителни фондове в размер на £250 млрд. чрез своите традиционни инструменти.

Банк ъф Ингланд също е готова да осигури значителна ликвидност в чужда валута, ако е необходимо.

Очакваме институциите да използват тези средства ако и когато е необходимо, както и очакваме те да използват собствените си ресурси, за да осигуряват кредит, да подкрепят пазарите и да осигуряват останалите финансови услуги на реалната икономика.

В следващите седмици Банката ще оценява икономическите условия и ще обмисля всякакви допълнителни политически отговори.

Заключение

Преди няколко месеца Банката прецени, че рисковете покрай референдума са най-значителните краткосрочни вътрешни рискове за финансовата стабилност. За да ги смекчи, Банк ъф Ингланд задейства широки предпазни планове.

Те започнаха с подсигуряване на това, че ядрото на финансовата ни система е добре капитализирано, ликвидно и здраво.

Устойчивостта е подкрепена от Банк ъф Ингланд чрез ликвидни инструменти в британски лири и чужди валути.

Всички тези ресурси ще подкрепят нормалното функциониране на пазара на фона на всякаква краткосрочна волатилност.

Банката ще продължи да консултира и да се кооперира с всички подходящи вътрешни и международни администрации, за да е сигурна, че финансовата система на Великобритания може да поеме всякакви стресове и да се концентрира върху обслужването на реалната икономика.

Икономиката ще се настрои към новите търговски връзки и ще заеме своето място с течение на времето. Тези публични и части решения ще предопределят дългосрочните икономически перспективи на Великобритания.

Най-добрият принос на Банк ъф Ингланд в този процес е да продължи да изпълнява неотклонно нашите отговорности за монетарна и финансова стабилност.

Няма промяна в тях.

Ние сме предприели всички необходими стъпки, за да се подготвим за днешните събития. В бъдеще няма да се поколебаем да предприемем всякакви допълнителни мерки, необходими по пътя на Великобритания напред.