В неформални изказвания по повод "Брекзит" някои наши политици не пропуснаха да отбележат колко лошо е да се правят референдуми. И да припомнят, че у нас също скоро предстои едно национално допитване - това, което бе инициирано от Слави Трифонов.

Да, демокрацията е много несъвършен механизъм. Особено абсолютната демокрация, при която гласовете се броят, а не се мерят. Разумът във всяко общество винаги е малцинство. В този смисъл резултатите от референдума във Великобритания не могат да бъдат определяни като катастрофа. Все пак почти 50% от хората там се обявиха за оставане в ЕС. Разбивките кои точно са тези хора вече бяха оповестени. Но които и да са те едно е сигурно - 50% е едно доста голямо раузмно малцинство, което прави чест на Великобритания. И още веднъж показва защо тази страна е един от символите на европейската цивилизация и една от създателките на модерния свят.

Референдумът на Слави Трифонов поставя важни и сериозни въпроси. Най-вече този за мажоритарния вот в два тура при избор на депутати. От години в обществото се води дебат по тази тема и се настоява за промени в законодателството в този смисъл. Дори най-разумният компромис е ясен - да се запази пропорционалната система, но да се въведе задължително преференциално гласуване без праг за разместване в листата.

Политиците обаче отказаха да направят този компромис, с който вероятно щяха да тушират общественото напрежение по темата. Затова сега има реална опасност обществото да гласува за крайния вариант, предлаган в референдума. И той вероятно ще доведе до негативни последствия.

Но в едно демократично общество избирателите имат право да санкционират своите политици, когато те не проявяват достатъчно разум. Никой не може да им отнеме това право. И това е най-големият урок от референдума във Великобритания, където по този въпрос няма спор. Докато подаваше оставка, Дейвид Камерън поздрави победителите в референдума. Да, после горчивата чаша, ако има такава, всички я пият заедно. Но това също е част от общественото съзряване.

Всяка демократична държава трябва да уважава и използва референдумите. Всички политици в демократичните държави трябва да са на достатъчно високо ниво, за да успеят да убедят избирателите си в правилните решения. Българските политици не са на това ниво. Оказа се, че и британските им колеги не се справят особено добре. И това съвсем не е успокояващо.