Изписването на думи като "окупатори", "завоеватели" и "70 години подмяна" върху Паметника на Съветската армия в София е "хулиганство" и "обругаване". Това е решил тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по жалба на потърпевш от полицейски арест през 2014 г. За съдебното решение съобщи "Правен Свят".

Според мотивите на съда изписаните думи за обидни, а самият акт на писане "с червен спрей и обругаване на Паметника на съветската армия е хулиганско поведение, граничещо с цинизъм и брутално нарушение на правилата на обществения ред, ярка и открита демонстрация на незачитане на определени исторически събития и негативна нагласа в общественото съзнание".

Под това определение са се подписали съдиите от ВАС Виолета Главинова и Еманоил Митев. Третият член на състава - съдия Диана Добрева, не е била съгласна с колегите си, става ясно от решението. 

Историята, заради която се стига до това дело е от 7 септември 2014 г. Тогава полицейски патрул в Борисовата градина в София вижда, че паметникът е с надписи и проверяват трима души в близост до монумента в този момент. Това са Валентина Маринова, Марта Георгиева и Константин Божилов. Според версията на полицаите на гражданите са поискани личните карти, а в протокола от обиска им няма данни за намерени спрейове, нито за оказване на съпротива на органите на реда. Според задържаните обаче полицаите са се държали грубо и ги обиждали на висок тон, след което са ги арестували.

Константин Божилов обжалва заповедта за 24-часовия арест пред Административния съд в София, който постановява, че задържането му е незаконно, защото не се е случило в момента на извършване на предполагаемо престъпление. Заради липса на такова престъпление пък прокуратурата прекратява разследването.

След решението на магистратите обаче от прокуратурата решават да защитят полицаите, извършили ареста и протестират пред ВАС решението на съда по жалбата на Божилов на първа инстанция. 

Прокурор Лидия Ангелова пледира, че арестът е бил основателен, защото Божилов е можел да извърши престъпление и да се укрие, за да избегне наказателно преследване. В пледоарията съществува и следното изречение, цитира "Правен свят":

"Да се квалифицира вулгаризмът и циничното отношение към паметника, който е свързан с българската история и с историческото минало, като "свобода да изразяваш идеи" е най-малкото неправилна оценка на установената фактическа обстановка и несъобразяване с целта на закона. В този смисъл като е отменил обжалваната заповед, съдът е постановил неправилно и незаконосъобразно решение."

Двата от съдиите във ВАС споделят дословно мотивите на прокурорката, става ясно от мотивите към решението им. Третият съдия – Диана Добрева, която е председател на състава и докладчик, обаче споделя вижданията на първата инстанция и смята, че надписите не съдържат цинични или обидни изрази, представляващи явно неуважение към останалите членове на обществото и нямат за последица грубо нарушаване на обществения ред. Затова и обвинението в хулиганско поведение е останало недоказано, а арестът, според нея, е бил неправомерен.