Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева отново обеща да работи за 10 на сто увеличение на учителските заплати.

Пред бТВ тя уточни, че по време на учителския събор е казала именно това - че предстои да се работи за въпросното увеличение, както и че в подписания колективен трудов договор пише точно това.

„Недоразумение с учителските заплати няма”, смята Кунева.

„Това са разговори, които на експертно ниво много ясно се комуникират с министерство на финансите. Колективният договор се дели на 2 части. Едната е, когато има силна бюджетна уговорка, а другата част е това, което казах: ще работим за увеличение”, поясни Кунева.

„Нека бъда ясна, когато казах „ще работим”, означава точно това”, повтори отново тя.

Според първоначални сметки едно подобно увеличение би възлязло общо на 120 млн. лв.(Премиерът Бойко Борисов, когато обяви, че пари за подобно 10% увеличение няма, набързо изчисли, че става дума за 250 хил. лв..-б.р.) „Когато един учител започва кариерата си, той е с най-малката заплата. Ако към най-малката се прибавят 10% не е толкова натоварващо за бюджета”, смята министърът на образованието.

Кунева отказа да коментира искането на БСП да си подаде оставката. Също така допълни, че се чувства обидена от въпроса дали е излъгала учителите за увеличението на заплатите.

„Аз не вярвам в реформи без пари, за това „ще работим за” беше много силен сигнал за учителите”, допълни Кунева.

ОБЕЩАВАЛА ЛИ Е КУНЕВА ИЗОБЩО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ?

Кунева заяви също, че няма намерение да върви срещу министъра на финансите Владислав Горанов, нито пък срещу премиера Бойко Борисов. Според нея е необходима колективна работа и усилие за постигането на увеличението.

Тя гарантира още, че реформата все пак ще бъде осъществена и заяви, че за нея това е инвестиция в нашето бъдеще.

РЕШЕНИЕ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ НЯМА. РАНО Е

Съвсем естествено, сред коментираните теми бе резултатът от референдума във Великобритания за излизане от ЕС.

„Добър сценарий за ЕС след излизането на Великобритания не мога да кажа, че има”, каза Кунева.

До последно тя се надявала, че превес ще имат тези, гласували за оставане в ЕС:

"Разликата от 4% в резултатите не е толкова голяма, за да може тези, които искат да напуснат и наложиха това решение, да се чувстват спокойни.”

Тя смята, че никой от европейските политици не желае да чака три месеца, както предложи британският премиер в оставка Дейвид Камерън, за да се сформира ново правителство, което да започне процедурата по излизане от Европейския съюз.

"Всички искат да се приключи бързо", допълни Кунева.

И добави, че останалите страни членки на ЕС трябва да дадат много важни послания към европейските граждани.

По повод предложението на Волен Сидеров в България също да бъде иницииран референдум за членството ни в ЕС Кунева каза, че всеки ден трябва да се прави анализ на ситуацията:

"Този анализ към момента ясно сочи, че ползите да сме в ЕС са в пъти повече."

Нашите сънародници, които вече са във Великобритания, няма да изгубят правата си, увери вицепремиерът.

"Оттук нататък какво ще се случи е въпрос на преговори”, допълни тя.

По-голям би бил проблемът за англичаните, които живеят навсякъде в чужбина.

"Премиерът на Испания (Мариано Рахой - б.р.) поясни, че в Англия живеят 100 000 испанци, но в Испания живеят 400 000 британци. Това няма да продължи така след излизането на страната от ЕС", каза тя.