Германската канцлерка Ангела Меркел днес зае позиция на "добро ченге" в предстоящите преговори на ЕС с Великобритания, която гласува в референдум да го напусне.

Европа сега не бива да притиска британското правителство да подаде веднага заявление за начало на преговорите за излизане от ЕС по член 50 от неговия договор, заяви тя на пресконференция в Хермансвердер близо до Берлин.

В същото време външните министри на шестте държави-основателки на Европейската общност за въглища и стомана, далечния пърообраз на днешния Европейски съюз - Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург - на среща в Берлин настояха Лондон да подаде молбата си спешно, за да съкрати максимално периода на несигурност.

"Съвсем честно, (подаването на молбата) не бива да отнема твърде много време, това е вярно, но аз няма да се боря сега за кратка времева рамка", каза Меркел. "Преговорите трябва да се състоят в подходящ за бизнес, добър климат. Британия ще остане близък партньор, с когото сме свързани икономически".

Германският министър Франк-Валтер Щайнмайер обаче настоя за повече спешност по-рано през деня. 

"Този процес трябва да започне, колкото може по-скоро, за да не оставаме във висящо положение, а да се съсредоточим върху бъдещето на Европа", каза той.

"Трябва да дадем нова посока на Европа, иначе популизмът ще запълни празнотата", каза френският му колега Жан-Марк Еро.

За незабавно начало на преговори вчера призоваха в съвместна декларация председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европейския парламент Мартин Шулц, на Европейския съвет Доналд Туск и Марк Рюте, министър-председател на Холандия, която държи в момента преходното шестмесечно  председателство на ЕС.

Британският министър-председател Дейвид Камерън, обяви в петък, че ще напусне поста си най-късно до октомври, когато неговата Консервативна партия трябва да посочи негов приемник. Той заяви, че няма да води преговорите за излизането на страната си от ЕС и че към новата си дестинация Британия трябва да отплува с "друг капитан".

Камерън  ще изпълнява служебно функциите си, докато торите му определят следващия премиер. Очаква се Камерън да представлява Обединеното кралство на срещата на върха на ЕС идните вторник и сряда в Брюксел.

По договора на ЕС преговорите за излизане не мога да започнат, без съответната държава-членка официално да е поискала това.

Великобритания трябва да започне неофициални преговори за бъдещите си отношения с ЕС, преди да е подала формалната молба по член 50, каза днес шефът на кампанията за напускане на съюза Матю Елиът, цитиран от Ройтерс.

Започнат ли веднъж преговорите, Обединеното кралство не може да участва в тези заседания на Съвета на министрите, където се обсъждат въпроси свързани с неговото напускане. 

"Смятаме, че по-доброто решение е да не се позоваваме на член 50 и следователно да не бъдем изключени от тези ключови заседания на Съвета, позволявайки нашето членство в ЕС да продължи както сега, докато неофициално изработим споразумението за развод и после то може да бъде пуснато по бързата писта и слючено от днес за утре", каза Елиът.

След като британската лира падна с 10 на сто спрямо долара в петък, а рейтинговата агенция "Мудис" понижи перспективата за Великобритания, днес управителят на френската централна банка Франсоа Вилероа дьо Гало предупреди, че ако Обединеното кралство излезе от ЕС, банките в лондонското Сити могат да изгубят "европейския си паспорт", т.е. правото да обслужват клиенти от Еврозоната. Това би означавало те да изгубят трилиони евро от сегашния си оборот. 

Единственият начин това да не се случи, каза Вилероа, е Великобритания, както Норвегия, да приеме отново правилата на вътрешния пазар на ЕС, без да е негова членка и да се подчинява на законодателство, което други ще правят без нейно участие, както и да продължава да има финансови задължения към съюза.