Ако искате да разберете какво се случва, когато една страна напусне Европейския съюз, питайте ескимо, съветва BBC. И това не е шега. Гренландия е единствената страна, която е напускала ЕС досега. Или по-точно Европейската икономическа общност, както се наричаше през 1985 година.

Жителите на Гренландия – включително ескимосите – изглежда са се справили добре след напускането, но единственият им износ е рибата.

Могат ли жителите на Обединеното кралство да очакват подобни ползи? Ето какво ще усети всеки поданик на кралицата по джоба си:

ПАУНДЪТ

Най-полезният инструмент за всеки гадател в бъдещето е курсът на британската лира. Повечето експерти очакват валутата да понесе сериозен удар в средносрочен план. Паундът поевтиня още веднага след публикуването на резултата от референдума с над 10% и достигна 30-годишното дъно от 1985 година спрямо долара.

Това означава:

- по-скъпи вносни стоки и услуги

- по-висока инфлация

- по-евтини британски стоки за останалия свят

Какво ще означава това за финансите на всяко домакинство?

ИПОТЕКИТЕ

Финансовото министерство прогнозира още преди референдума поскъпване на кредитите с от 0,7 до 1,1%. Според финансовия министър средното оскъпяване на ипотеките ще бъде около 1000 паунда годишно.

Повишение на лихвите също ще засегне и тези, които живеят под наем, защото разходите на наемодателите ще се повишат.

Но на фона на страховете от по-нисък растеж след „Брекзит“, някои икономисти предполагат, че централната банка ще намали лихвите и това всъщност ще доведе до по-ниски наеми.

ЦЕНИ НА ЖИЛИЩАТА

Международният валутен фонд предупреди, че „Брекзит“ може да доведе до рязко поевтиняване на жилищата. Според финансовото министерство цените може да са по-ниски с между 10 и 18% в следващите две години, в сравнение с очакваното развитие на цените без „Брекзит“. Това ще бъде добра новина за купувачите на първо жилище, но не толкова добра новина за вече направили покупката.

Националната асоциация на агенциите за имоти очаква поевтиняване със средно 7500 паунда на жилище в Лондон в следващите три години, отново в сравнение с очакваните цени без „Брекзит“. На други места в страната очакваното поевтиняване е средно с по 2300 паунда. На фона на очакването за общо поскъпване, това означава, че просто поскъпването ще е по-малко. Но ако Централната банка намали лихвите, всички тези прогнози ще се окажат грешни.

ЗАПЛАТИ

Някои експерти очакват напускането на Великобритания на Европейския съюз да доведе до по-висока безработица. Това ще намали натиска за покачване на заплатите. Според финансовото министерство заплатите може да спаднат с между 2,8 и 4%, което ще бъде равно на годишна загуба от 780 паунда за всеки работник.

Но все пак не трябва да се забравя, че Великобритания ще остане член на ЕС в следващите поне две години, а да се предвиди икономическото развитие в рамките на две години си е трудно занимание дори и при нормални условия.

СОЦИАЛНИ ПЛАЩАНИЯ

Ако приемем, че икономическият ръст ще бъде по-нисък извън ЕС – поне краткосрочно – приходите на държавата също ще намалеят и тя ще има по-малко пари за харчене.

Очакванията за този спад са между 28 и 44 милиарда паунда до 2019-2020 година. Социалните плащания в момента представляват почти 28% от всички правителствени разходи, затова се очаква тяхното сериозно намаление.

Според Националния институт за социални и икономически изследвания някои семейства може да загубят до 2771 паунда годишно.

Растежът на британската икономика и евентуалните намалени приходи в бюджета ще зависят много от конкретните търговски споразумения и дали кралството ще договори членство в Европейското икономическо пространство.

ДАНЪЦИ

Седмица преди референдума финансовият министър Джордж Озбърн предупреди, че напускането на ЕС ще доведе до увеличение на данъците. Той спомена покачване с 2 пункта на най-ниските данъчни ставки – в момента тя е 20% от всеки паунд – както и 3 пункта увеличение на най-високите данъци – в момента 40%. Той също каза, че данъкът върху наследството може да се повиши с 5 пункта от настоящите 40%.

Това обаче противоречи на обещанията на правителството на Консервативната партия, затова ще бъде трудно да се осъществи политически.

Много хора очакват правителството да продължи политиката на икономии и след 2020 година.

По време на кампанията привържениците на излизането казаха, че искат премахване на 5-процентния ДДС върху местните горива, понеже бил наложен от ЕС. Не е ясно обаче дали и кога това ще бъде осъществено.

ПЕНСИИ

По време на кампанията министър-председателят Дейвид Камерън каза, че правилото за редовно увеличение на държавните пенсии с размера на инлацията, но не по-малко от 2,5%, може да бъде застрашено при напускане на ЕС.

СПЕСТЯВАНИЯ И ИНВЕСТИЦИИ

Всяко покачване на лихвите ще бъде добра новина за спестовниците.

Но по време на кампанията финансовото министерство предупреди, че британските акции ще бъдат по-малко привлекателни за чуждестранни инвеститори, а това ще намали стойността им. В дългосрочен план това изобщо не означава сигурност. Акциите поскъпват, когато фирмите печелят. Големите износители ще спечелят от евтиния паунд и акциите им също ще поскъпнат, докато вносителите ще имат по-малки печалби.

ВАКАНЦИИ И ПЪТУВАНЕ

Поевтиняване на паунда ще направи почивките в страни от ЕС по-скъпи и британците ще плащат повече за настаняване, ако цените са в евро.

Дейвид Камерън каза, че ваканция за едно четиричленно семейство за осем нощувки ще струва с 230 паунда повече в резултат на обезценяването на британската лира.

Цената на полетите ще зависи от отделните авиолинии и от това дали основната цена е в лири или в евро.

Easyjet и Ryanair обявиха, че полетите им ще поскъпнат заради по-строгите правила в сектора. Но British Airways обяви, че излизането на Великобритания от ЕС няма да се отрази на нейните цени.

МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ

Цената на разговорите в Европа ще поскъпне за британците.

Двата оператора BT и Vodafone обявиха, че наложеният от ЕС таван на цените на роуминга вече няма да важи. Но всъщност това ще зависи от следващото правителство в Лондон, което ще трябва да реши дали да приеме ограниченията на ЕС за цените на мобилните разговори или не. Те са част от европейска регулация, а не директива, т. е. не са станали част от законодателството на кралството.