Общинска полиция да патрулира и в малките градове и села. А бивши служители на МВР да помагат срещу кражбите на земеделска продукция, свадите и грабежите - това е предложението на сдружението на общините и министерството на вътрешните работи, съобщава бТВ.

За разлика от столицата, където общинските полицаи имат задача дори да контролират колоездачи да не карат по "Витошка", в Северозападна България кметът най-често е сам срещу нарушителите на обществения ред.

Решението е създаване на местна полиция не само в големите градове, а и там, където общинската власт е бедна и слаба.

„Хора, които са имали полицейски правомощия - да им дадем правомощията да патрулират, да наблюдават ситуацията, ако се наложи,  да проверяват документи и да задържат до идване на полицията”, казва пред медията вътрешният министър Румяна Бъчварова.

В малките населени места ще разчитат и на съвременните системи за видеонаблюдение. В община Елин Пелин сега надграждат системата - специално приложение за смартфони, което позволява на гражданите да снимат нарушение и да го изпращат към общата система за видеонаблюдение.

Идеята да се включат различни хора към борбата с т.нар. битова престъпност датира от десетилетия още от закриването на  някогашните "доброволни отряди на трудещите се" (ДОТ). При предишното ръководство на МВР имаше широка кампания безработни, които са на борсата, да бъдат включвани към подобни селски "опълчения" заедно с Жандармерията. Така заплащането им става от социалното министерство, а не от бюджета на МВР.

Преди по-малко от седмица през парламента не мина промяна в Закона за местната власт, внесена от АБВ, която също третираше вариантите за защита от битова престъпност в малките населени места. Управляващото мнозинство обаче не одобри идеите.