От общо 66 плажа на Северното ни Черноморие 42 остават без концесионер и са неохраняеми. Това съобщи бТВ.

Това са цели две трети от плажовете във Варненска област.

Един от най-опасните неохраняеми плажове по родния бряг - този край река Камчия, е и най-посещаван. Само през миналото лято са се удавили 6 човека, припомня телевизията. Мястото е особено опасно заради устието на реката - там, където тя се влива в морето се срещат различни водни течения, а това крие много рискове.

„Като се има предвид колко човека се давят всяка година и колко живота биха могли да бъдат спасени, мисля, че е задължително, даже повече от задължително, да се охраняват по-голяма част от плажовете”, казва Камен, един от спасителите в охраняемата зона, която се простира на едва около една десета от цялата плажна ивица.

 

Въпреки това и тази година спасители няма, въпреки че нуждата от такива е очевидна, благодарение на статистиката. В охраняемата плажна зона не е регистриран нито един инцидент през миналото лято. Липсата на концесионери обаче е пречка. Все пак областният управител на Варна се ангажира да се работи плажовете да бъдат обезопасени. Досато това се случи, липсата на инциденти зависи само от отговорността на плажуващите и съобразяването с указателните табели за опасностите.

Спасителни постове ще бъдат разкрити, когато Областна управа получи средствата от концесионните такси. А кога точно ще се случи това засега не е ясно, съобщава още бТВ.

Докато на Север се притесняват за здравето на туристите, на Слънчев бряг на Южното Черноморие имат друго притеснение - от началото на топлите дни местният плаж пуснее. Хотелиери се опасяват, че туристите тази година са предпоели други дестинации, съобщи бургаският сайт gramofona.com.