Шотландският парламент може да наложи вето върху излизането на Великобритания от ЕС. Това обяви първият министър на Шотланция, която гласува за оставане на Обединеното кралство в съюза, Никола Стърджън, цитиран от BBC.

Шотландците гласуваха против Брекзит на референдума в четвъртък и Стърджън търси начини да не допусне излизане от ЕС, отбелязва АП. Нейната "Шотландска национална партия" обаче няма абсолютно мнозинство в парламента.

По силата на сложния механизъм за прехвърляне на някои правомощия от Обединеното кралство на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, законодателството, с което Лондон ще задейства излизане от ЕС, трябва получи съгласието на регионалните парламенти, обяснява Стърджън.

На въпрос дали ще поиска шотландският парламент да откаже законодателно съгласие, Никола Стърджън заяви пред Би Би Си:

"Разбира се".

Тя обаче признава, че британското правителство вероятно ще отстоява обратната позиция.

"Предизвикателството за мен като първи министър е да защитя шотландските интереси, да реша как да се опитам да предотвратя да бъдем изведени от ЕС против волята ни, с всички тежки и болезнени последствия, които това включва. Предизвикателството за мен, и моя отговорност като първи министър, е да се опитам да преговарям, за да защитя интересите на Шотландия", каза още Стърджън. Тя ще има срещи и разговори с европейски лидери в Брюксел през следващите дни.

Първият министър на Шотландия поиска и да участва в преговорите за Брекзит в Брюксел: "Ще има много болезнени за Великобритания последствия. Искам да се опитам да защитя Шотландия от тях. Ние не искаме да излизаме от ЕС, за да се връщаме след това".

По-рано тя обяви, че Великобритания, в която Шотландия реши да остане по време на референдума за независимост през 2014 г. вече не съществува. Затова е възмогно да се свика нов референдум за независимост. Според последните социологически изследвания шотландците този път биха гласували за излизане от Обединеното кралство. 

Стърджън обяви още, че би посъветвала всеки бъдещ британски премиер да не заема позиция за отказ от провеждане на нов референдум.