Утре отново гласуваме. За нови български представители в Европейския парламент, по нов Изборен кодекс. Този път ще избираме евродепутатите си с преференция. Но какво означава това и как да гласуваме правилно - така, че вотът ни да бъде счетен за валиден. Клуб Z събра най-важното, което трябва да знаем, преди да влезем в тъмната стаичка и вътре в нея.

Изборният ден започва в 6 часа и приключва в 19 часа. Може да бъде удължен с час (максимум до 20 часа), ако се установи, че към 19 ч. пред секцията има все още негласували хора.

На тези евроизбори ще можем да гласуваме с преференция, т.е. освен за листата, така както е подредена от партийната централа, ще можем да посочваме и предпочитан от нас кандидат. Ако поне 5% от избирателите са посочили един определен кандидат, то той ще се изкачи нагоре, като може да измести и водача на листата.

Затова е изключително важно да знаем как се попълва новата бюлетина.

Нека преференцията да сработи

В бюлетината има място за отбелязване на предпочитаната партия, както и отделно място за отбелязване на предпочитания кандидат.

Имената на партиите, коалициите и независимите кандидати са изписани след квадратчето, което трябва да попълним.

Имената на 17-те кандидати в листата не са изписани на бюлетината. На нея са отбелязани само номерата им - от 1 до 17, оградени с кръгче. Именно кръгчето трябва да попълним, ако искаме да дадем възможност преференцията да сработи.

Имената, които стоят срещу тези номера обаче ще са поставени както извън тъмната стаичка, така и вътре в нея, за да можем да сверим кой е нашият кандидат и съответно кое кръгче да заградим.

Можем да използваме само два знака - Х и V, или т.нар. чавка. И само син химикал. Всякакъв друг знак, рисунка или послание върху нея ще направи бюлетината невалидна.

Не се притеснявайте, ако сгрешите с нещо при попълването на бюлетината. Имате право да поискате нова. Но не и право на трети опит. 

Ако сте отбелязали повече от един кандидат, преференцията няма да бъде отчетена. Това обаче не прави бюлетината невалидна. Просто гласът ви ще отиде за листата, такава каквато я е подредила партията.

За невалидна обаче ще бъде обявена бюлетината, ако сте попълнили само кръгчето, т.е. преференцията, но не и политическата сила. Няма да се счита за грешка, ако партията е маркирана с Х, а преференцията с V, или обратното.

Преди тъмната стаичка

Но преди да влезем в тъмната стаичка има още няколко неща, които е важно да знаем.

Първо, и пред секцията, и в самата тъмна стаичка ще има поставени информационни табла с образец на бюлетината, кои са формациите и кандидатите и с какви знаци се гласува. 

В изборното помещение могат да присъстват членовете на Секционната избирателна комисия (СИК), кандидати за евродепутати, наблюдатели и застъпници на отделните партии. 

Бюлетината се откъсва пред избирателя, по пунктира. На кочана има номер, който трябва да е идентичен с този в долния десен ъгъл на бюлетината. Самият избирател трябва да се увери, че по нея няма никакви знаци. Членът на СИК поставя печат на гърба й.

След като изборният експерт е сверил документа за самоличност на избирателя с данните от избирателните списъци за съответната секция, дава бюлетината. Тя не е фабрично сгъната, затова трябва да се внимава при сгъването. Долният десен ъгъл трябва да се вижда, за да бъде сверен номера от него, с този от кочана. 

Бюлетината се пуска в урната едва, след като се постави втори печат на нея. 

Агитацията, както и разгласяването на резултати от течащите паралелно социологически проучвания са забранени в изборния ден.