Лионел Меси обяви, че се отказва от националния отбор на Аржентина след поредния загубен финал - 2:4 след дузпи срещу Чили в мача за титлата на Копа Америка.

"Първото нещо, което ми идва на ума е, че за мен това е краят с екипа на Аржентина. Опитах всичко, за да спечеля нещо с националния отбор, но не успях. Това беше най-голямата ми мечта, но загубих четири финала. Много съм тъжен и разочарован, а и пропуснах дузпа", обяви най-добрият футболист в света.

Меси пропусна първият 11-метров удар за "гаучосите" след нулевите 120 минути на стадион "Метлайф" в Ню Джързи, САЩ.

Звездата на "Барселона" загуби три финала на Копа Америка - 2007, 2015-а и 2016 г. И един на световно - в Бразилия преди 2 години. Той няма голямо отличие с първия състав на родината си, докато с "Барселона" има всички възможни трофеи.

Още по-голямо разочарование за аржентинците е, че те загубиха от Чили и през миналата година - отново с дузпи. Сега турнирът бе юбилеен. 

В 28-ата минута Марсело Диас от тима на Чили бе изгонен за втори жълт картон, но аржентинците също останаха с 10 души на терена малко преди почивката, след като Маркос Рохо получи пресилен директен червен картон. "Гаучосите" имаха по-чистите положения в редовното време, пропуски направиха Гонсало Игуаин и Серхио Агуеро. Като цяло обаче играта бе затворена и на моменти доста груба. Артуро Видал бе най-близо до попадение за Чили.

Тимът е вторият след Аржентина, който печели трофея в две поредни издания на турнира. Сънародниците на Диего Марадона остават с 14 титли, една по-малко от рекордьора Уругвай. Те са триумфирали през 1946-1947 г.

Юбилейният Копа Америка Сентенарио за първи път се игра извън територията на Южна Америка. Първото издание е преди точно 100 години - в Аржентина. Следващият турнир през 2019 г. ще е в Бразилия.