Какво е "безусловно установяване" и какво е "реформаторски сили" - от ДОСТ са отговорили на всички тези въпроси, които съдът им бе задал като пречка пред регистрацията им. Това поне обяви Лютви Местан днес след продължилото едва 5 минути дело за учредяването на новата формация по Закона за политическите партии.

Делото на три пъти не бе насрочвано заради "открити нередности в заявлението" на формацията, а СГС предяви интересни претенции към устава на партия ДОСТ.

Лютви Местан, Хюсеин Хафъзов, Мариана Георгиева и др. дойдоха в Търговското отделение на СГС заедно със съмишленици, които носеха грамаден пътнтически куфар, плюс една чанта с документи, както и Тълковен речник.

КАКВО ПОИСКА СЪДЪТ ОТ МЕСТАН? КАКВО ЛИ НЕ...

Всички те не бяха необходими, защото нито една от страните (в производството участваше и прокурор, б.р.) не пожела нови доказателства. Вследствие на това съдия Лилия Илиева постанови, че ще се произнесе в срок - който е 2 седмици.

На излизане Местан не пропусна да пожонглира вербално, като каза, че "реформаторски енергии" със сигурност има и в присъстващите журналисти, но няма как да бъдат изредени поименно пред съда - в кои има и в кои не... След което поговори за семантичния заряд на думите пред мълчащата Мариана Георгиева.

Той каза, че днешното дело "слага край на всички внушения" с това, че дори и държавното обвинение няма забележки към документацията им. Бившият лидер на ДПС добави, че се надява съдът да остане глух за националистическите внушения.

Връщайки се на темата с реформаторските енергии, той каза, че те са безсилни пред постановеното ограничение от авторите на конституцията. В този смисъл ДОСТ ще подкрепи или свикване на Велико народно събрание, или делегиране на права на обикновено такова, за да се случи съдебната реформа.

Местан обяви, че след като са искали (неуспешно) отвод на съдия Илиева сега приемат решението на "почитаемия" български съд такова, каквото е.

СЪДЪТ РЕШАВА ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДОСТ

"И Бурса е България, и Гебзе е България, и Анкара е Българияа и Истанбул... Ето сега скандализирам ли някого като казвам, че навсякъде където има български граждани говорещи български език - а там има десетки хиляди, е България" - отговори той на въпрос на националистическа телевизия, свързан с учредителната конференция на партията.

След което каза на репортерката, че "от уважение към нейния интелект" няма да й изрежда на колко конференции на различни партии са присъствали чужди дипломати.