Британската лира остана под натиск и в понеделник, въпреки че леко изплува от 31-годишното си дъно спрямо долара, съобщи Ройтерс. Еврото също повлече крак, след като възможността за напускане на ЕС от Великобритания накара инвеститорите да търсят валути-убежища като швейцарския франк и японската йена.

В петък БНБ обяви разменен курс от 2,42208 лв. за британската лира, което е спад с повече от 13 ст. спрямо предходния ден.

В понеделник лирата се понижи с 1,8% до $1,3460, след като в петък беше паднала до $1,3228, най-ниската ѝ стойност от 1985 г. Този ден спадовете на валутата за момент достигнаха до 11%, след като инвеститорите бяха изненадани от резултатите от референдума за излизане от ЕС, който се проведе ден преди това.

Въпреки, че засега шокът и паниката на валутните и капиталовите пазари се успокоиха, потенциалът за резки ценови движения остава, като се имат предвид неяснотата за това кой ще ръководи британското правителство, евентуалното напускане на Обединеното кралство от страна на Шотландия, както и способността на ЕС да успокои призивите за излизане и на други страни от Общността.

На фона на тази несигурност инвеститорите очакват намаляване на основната лихва във Великобритания, както и акция по изкупуване на държавни и корпоративни облигации от страна на Bank of England.