Испания не можа да излезе от задънената улица и след вчерашните предсрочни парламентарни избори.

Както и през декември 2015 г., така и сега нито една от четирите главни партии не събра достатъчно гласове.

Управляващата консервативна Народна партия (НП) на премиера в оставка Мариано Рахой е отново първа, като с3е представи по-успешно, отколкото преди шест месеца. Сега тя взе 137 места в 350-членния парламент срещу 123 преди това. Този успех обаче пак няма да й позволи да управлява самостоятелно.

ИЗБОРИ В СЯНКАТА НА "БРЕКЗИТ"

Изненадата е, че лявата коалиция "Унидос Подемос" ("Обединени можем") не излезе на второ място, както сочеха прогнозите. Там остана Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) с 90 места.

"Унидос Подемос", които са съюз между радикалната леница "Подемос" и Обединената левица (ОЛ), включващата компартията, взе 71 гласа. Те са един от големите губещи.

Друг губещ са центристите от "Сиудаденос" ("Граждани"), които останаха само с 32-ма депутати. Така те няма да могат да направят двупартийна коалиция с НП.

В парламента влизат и няколко малки партии, сред които националистически.

 

Защо се сринаха "Унидос Подемос"?

 

Безспорно повлия "Брекзит", споделих за Клуб Z анализатори в Мадрид. Радикалната левица подкрепя идеята за провеждане на референдум за независимост в испанската автономна област Каталуня, макар да не говори за излизаане от ЕС. При евентуално излизане на Каталуня от състава на Испания обаче регионът ще напусне ЕС. За това предупреди още преди две години Еврокомисията. И ако поиска да влезе в Съюза, Каталуня трябва да води преговори от нулаата, което ше отнеме години.

Освен това, всички проучвания показват, че огромното мнозинство граждани на Испания са за членство в ЕС. И наистина, именно то е причина за големия икономически скок на страната през 80-те и 90-те г. на ХХ век и превръщането й на четвъртата икономика в еврозоната след Германия, Франция и Италия.

И именно заради Каталуня социалистите се зарекоха да не влизат в коалиция нито преди с "Подемос", нито сега с "Унидос Подемос".

Самият лидер на радикалната левица Пабло Иглесиаас призна, че резултатите на коаалицията са по-слаби от желаните.

 

Възможните варианти

 

Ако "Унидос Подемос", ИСРП и "Сиудаданос" решат случайно да направят коалиция, те ще съберат абсолютно мнозинство с 222 гласа. Но такава възможност е много малко вероятна. Случилото се във Великобритания почти сигурно я праща в сферата на фантастиката.

Най-вероятен засега изглежда вариантът за оглавявана от НП коалиция, която да събере точно половината депутати в парламента, гласят сигнали от Мадрид. И тя да получи подкрепата на социалистите - пони на този етап.

Става дума за коалиция между НП, "Сиудаданос" и две регионални формации. Това са Баската националистическа партия (БНП) и Канарската коалиция. Тези две партии получават съответно 5 и 1 места в парламента. Четирите заедно ще съберат точно половината депутати - 175. ИСРП като че ли е склонна на този вариант, но ще постави някои условия.

Според други сигнали Мариано Рахой отново ще предложи голяма коалиция със социалистите. И пак ще изяви готовност да се откаже от премиерския пост. Той направи така след декемврийските избори, но от ИСРП отхвърлиха идеята. Преди вчерашните избори и двете големи партии се заричаха да не правят коалиция помежду си.

След обявяването на резултатите Рахой заяви пред свои симпатизанти, че настоява консерваторите да получат възможността да управляват. Съперниците му обаче явно не мислят така.

Но дори най-вероятният вариант - този с четирипартийната коалиция, да се реализира, тя няма да изтрае много дълго, прогнозират източниците на Клуб Z. И отново ще има предсрочни избори, макар че в такъв случай този парламент ще изкара повече от 6 месеца. Но Испания върви към "избори до дупка".