Точно 6 533 828 българи имат право на глас утре. 

Те ще избират 17 представители на държавата ни в новия Европейски парламент. За тези места се борят 15 партии, 6 коалиции и трима независими кандидати.

Повече от 12 000 служители на МВР ще бъдат ангажирани с охраната на разкритите 11 600 изборни секции у нас.

В затворите и арестите секциите са 40, като право на глас имат 517 души с висящи наказателни производства. В чужбина са разкрити 168 секции в 35 държави.

Баловете спасиха питието

Днес е и ден за размисъл. Предизборните кампании официално приключиха вчера и всякаква политическа агитация вече е забранена. На този вот обаче ще можем спокойно да седнем в заведение и да изпием по бира с приятели. Обичайното ембарго на алкохола ни се размина. Причината - започналите абитуриентски балове. 

В София има въведена частична забрана. Съгласно заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова продажбата и употребата на алкохол от 12.00 часа днес до края на изборния ден на 25 май ще бъде забранена само в зоната около избирателните секции. 

Открита е денонощна телефонна линия в МВР за подаване на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, свързани с изборния ред: 02 982 22 32, факс 02 982 56 46

Кой гласува

Право на глас имат българските граждани, навършили 18г. до изборния ден включително, които имат настоящ адрес в страна членка на Европейския съюз най-малко 60 дни от последните три месеца преди изборите.

Нямат право на глас поставените под запрещение и изтърпяващите наказание "лишаване от свобода". 

Могат да гласуват и всички граждани на друга страна членка на ЕС, като съответно трябва да са навършили 18 години до изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание "лишаване от свобода" и имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България.

Те също трябва да са живели най-малко през последните три месеца в страна членка на ЕС и да не са лишени от право на глас в страната, на която са граждани.

Общо европейците ще изберат 751 депутати. Резултатите от гласуването във всички 28 страни членки ще бъдат обявени утре вечер, след 00:00 часа българско време.

Новоизбраният Европейски парламент ще се събере на учредителна сесия на 1 юли 2014 г.

 
В чужбина
 

В чужбина желаещите да упражнят правото си на глас трябва да притежават валидна лична карта или паспорт, и също да са навършили 18 години и да не са поставени под запрещение. През последните три месеца преди изборите трябва да имат адресна регистрация едновременно по постоянен адрес на територията на България, както и по настоящ адрес на територията на България или заявен в България настоящ адрес на територията на държава членка на ЕС, обяви и Министерство на външните работи, което ръководи провеждането на изборите зад граница.

Изборният ден започва в 6.00 ч. местно време и приключва в 19.00 ч. местно време, както е и у нас. 

Общият брой на подадените валидни заявления за гласуване в чужбина е 7988. Въз основа на тях и на решенията на ЦИК бяха образувани 168 избирателни секции в 35 държави.

Справка къде са те можете да направите тук.

МВнР командирова 85 свои служители от София за попълване на състава на СИК. Най-много служители са командировани в Испания (предвид образуваните 43 секции на територията на Испания) 37 души, и във Великобритания - 19. Командировани има и в Германия, Австрия, Франция, Нидерландия, и др. В съставите на СИК извън страната са включени и голяма част от служителите на дипломатическите и консулските представителства.

За техническото обезпечаване на секциите бяха осигурени допълнително 70 преносими компютъра и 95 сканиращи устройства.

Изборните книжа и бюлетините за секциите извън страната бяха изпратени с дипломатическа поща.

В предизборния ден и в ден на изборите в Министерството на външните работи ще действа дежурен щаб, чиято задача е да консултира СИК извън страната по технически и организационни въпроси, както и да подпомага комуникацията с ЦИК.