Мохамед Абрини, един от обвиняемите за атентатите в Брюксел и Париж, в които бяха убити 132 души може да се окаже защитен свидетел на британското правосъдие.

Той е бил агент под прикритие на антитерористичните служби на Обединеното кралство, пише белгийският бизнес всекидневник "Еко", позовавайки се на британския "Таймс".

Това би му позволило да се ползва с имунитет, да получи по-лека присъда и нова идентичност, пише "Еко".

Абрини (31 г.) беше "мъжът с шапката", който не се взриви на летището на Брюксел в предградието Завентем на 22 март. Той избяга от местопрестъплението, изоставяйки след себе си сак с 15 килограма експлозив. Полицията го арестува в Брюксел на 8 април.

Той в момента се намира в затвора в Брюж и съд разреши Белгия да го екстрадира във Франция, която иска да го разследва и съди за съубастие в атентатит в Париж на 13 ноември м.г. Досегашното разследване показва, че Абрини е участвал в логистиката им и е возил с автомобил единствения останал жив атентатор Салах Абдеслам. Той е във френски затвор, след като Белгия го екстрадира.

Дпоред източник на "Таймс" от британските служби те са продължили да получават информация от Абрини и след задържането му с помощта на белгийските служби, на  които са предавали въпросите си към него.

Ако това е вярни, Абрини може да се окаже западен агент под прикритие внедрен в терористичната мрежа на Даеш.

В основата на атаките в Париж и Брюксел се оказа една и съща франко-белгийска група от арабски произход, действала и в двете страни и ръководена от Даеш в Сирия.