Лютви Местан се възмути днес от кампания на Илияна Беновска, която от името на К2 и Канал 3 връчва на политици пощенски пликове с лика на Рсен Плевнелиев, който - според повтаряното от нейните репортери: ще "се мъдри за антибългарската си политика на пликове на Ервропейския парламент". 

"Г-н Плевнелиев е един достоен български президент. Той е българският политик, който ясно, отчетливо, категорично защитаваше стратегическата линия на българската външна и вътрешна политика - страната ни да се развива като евроатлантическа държава.

И той е най... Българският политик, който на последно място би дал основание за появата на един такъв въпрос. Той не може да бъде свързан с г-н Плевнелиев.

И без да знам кой точно ще бъде следващият български президент, аз заявявам, че той трябва да отговаря на един основен критерий - по отношение на евроатлантизма да бъде още по-категоричен продължител на политиката на г-н Плевнелиев." 

МЕСТАН: СЪДЪТ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ГЛУХ ЗА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ ВНУШЕНИЯ 

За Брекзит

"Оцеляването на Европейския съюз (ЕС) е лоша новина именно за корупционните и олигархичните сили в българското общество", отговори Местан на въпрос за "Брекзит", излизайки от днешното съдебно заседание за учредяване на партията му.

Той призова медиите да наблюдават много внимателно реакциите на политическите сили, "включително и тези, които зле прикриват вътрешното си доволство, че биха тръгнали процеси на разединение на ЕС".

Според него е много важен въпросът кой би спечелил от една разединена Европа - кои геополитически сили и кои вътрешни сили.

"ЕС означава общи правила, които обаче по никакъв начин не зануляват суверенитета на националните държави. Общите европейски директиви са полезни и за реформирането на националните държави", смята той.

Според лидера на ДОСТ има нужда от сериозна реформа на вътрешнополитическата система, за да има повече еднозначни, категорични политически сили, които ще бъдат европейски и атлантически не само на думи, но и като конкретно и реално политическо поведение.

"Брекзит" не е нито краят на ЕС, нито е началото на края на ЕС", заключи оптимистично Местан.