„Уил Григ изигра на терените на ЕВРО 2016 точно толкова минути, колкото и авторът на тази статия“. Така започна репортажът на Евроспорт след осминафиналния мач между Уелс и Северна Ирландия, който ирландците изгубиха с 0:1 от автогол.

Уил Григ бе обявен за най-голямата звезда на това първенство. За Уил Григ се пеят песни. Световни звезди записват обръщения към Уил Григ. Уил Григ бе на първите страници на вестниците. На пресконференции отново бе коментиран... Уил Григ.

Кой е той все пак?

Разбира се, че Уил Григ е футболист. Името му обаче стана известно на целия свят от една песен. Може изобщо да не се интересувате от футбол, но вероятно сте чули от някой от заобикалящите ви включени телевизори популярната мелодия от парчето на италианката Гала Freed from Desire от 1996 година. Пееше се по улиците на Франция, пееше се пред екрана, пееше се по трибуните, докато Северна Ирландия все още участваше. Само, че думите са малко различни:

He will score goals,

He'll score just more and more

He will score goals

He will score them all

(Той ще вкарва,

Той ще вкарва още и още

Той ще вкарва голове,

Той ще ги вкара всичките)

Припевът вече е познат на всички:

Will Grigg's on fire!

Your defence is terrified!

(Уил Григ подпали

и защитата ви изпада в ужас!)

Тази песничка обаче не е измислена специално за Европейското първенство по футбол, макар че феновете на Северна Ирландия промениха леко думите специално за мачовете във Франция.

Как се ражда песента?

Песничката за Уил Григ се появява веднага след като отборът му „Уигън“ завърши изключително успешен сезон в Първа лига и си спечели място в Чемпиъншип, която е втората лига след Премиършип. Самият Уил Григ става герой за феновете със своите 28 гола през сезона.

Един от привържениците решава да се отблагодари. Шон Кенеди застава пред камерата на компютъра у дома си и записва специален поздрав за своя любимец. Това става в началото на май.

Този вариант на песента бързо става популярен сред феновете на „Уигън“ и няколко дни по-късно целият стадион пее за „подпалилия Уил Григ“, когато празнуват класирането в Чемпиъншип.

Тогава президентът на клуба подарява на Шон Кенеди безплатен пропуск за всички мачове от следващия сезон.

Малко по-късно обаче идва Европейското по футбол, където Северна Ирландия участва за първи път и даже достига до осминафинал, а феновете загряват с песента на Шон Кенеди.

Въпрос на часове е песента за Уил Григ да се пренесе на трибуните.

Дори легендата Ерик Кантона изпя песента за Уил Григ в своята рубрика за Евроспорт.

А самият Уил Григ?

Целият този шум не зарадва 25-годишния играч. Северноирландец по произход, роден в Англия. Отраснал в Бирмингам в семейството на привърженици „Астън вила“, но по-късно започнал да играе за градския конкурент „Бирмингам сити“. Професионалната му кариера преминава през няколко малки клуба, за да стигне до „Уигън“, където се превърна в герой през миналия сезон.

„Песента си е песен, но да дойдеш на такъв турнир и да не играеш изобщо, си е огромно разочарование за един професионален футболист“, коментира Григ пред британската преса.