Франция и Германия готвят проект за създаване на „европейска супердържава”, която трябва да смени Евросъюза, съобщава РИА Новости, като се позовава на полската TVP.

Журналисти се добрали до документ, който щял да бъде представен днес от първия германски дипломат Франк-Валтер Щайнмайер на срещата му с колегите му от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария б.р.) в Прага.

Проектът бил от 9 страници и се твърди, че е написан от Щайнмайер и френския външен министър Жан-Марк Еро.

Според полската телевизия проектът предвижда създаване на единна държава, която ще зависи от най-силните играчи в ЕС. Влизащите в нея страни практически щели да загубят правото на собствена армия, спецслужби, наказателни кодекси, самостоятелна данъчна система, своя валута или национална банка. Освен това, страните нямало да имат контрола над собствените си граници и нямало да взимат решения по приемането и заселването на бежанци. Предвиждало се също въвеждане на единни визи и обща външна политика.

В предговора на документа се сочело, че ще бъде отправена покана за участие и на други страни. 

Явно британският "Брекзит" е разпалил въображението на редица политици, защото с генерални предложения зе реформиране на ЕС се изявява и полският президент. Европейският съюз има нужда от силен лидер, избиран за дълъг период от време, препоръчва в интервю държавният глава Ярослав Качински, цитиран от ТАСС.

Ако не отговорим на кризисната ситуаци в Европа, ще стигнем до катастрофа, предупреждава той. И предлага лечение. Да се избере президент на Европа и то по възможност от малка страна-членка, за да не се избегнат съмненията, че ще доминират интересите само на големите държави, казва Качински.

Според възгледите на полския политик, европейският президент трябвало да има точно определени задачи, например, по отношение на политиката към Русия, САЩ, Китай и Индия. Освен това той трябвало да има на разположение армия с два крупни фронта - източен и южен.

Качински признава, че реализирането на подобен проект едва ли е възможно, но е убеден, че Европа трябва да се превърне в суперстрана със силни суверенни държави, чиято самостоятелност за действия сега е ограничена.