За втора поредна година Софийската математическа гимназия е училището с най-висок минимален бал в столицата. Това обяви началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева, съобщи Дарик радио. По думите й балът в Софийската математическа гимназия тази година е 34.392. На второ място е Първа немска езикова гимназия с бал 33.572. Трето по бал е 73-то СОУ с бал 32.858, а на четвърто място е Испанската гимназия с бал 32.036.

От професионалните гимназии в София с най-висок бал са Националната търговско-банкова гимназия, Националната финансово-стопанска гимназия, както и Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов". Кастрева посочи, че тази година в столицата има 29 закрити паралелки, а слабите резултати на изпитите след 7 клас не са се отразили осезаемо на класирането.

"Балът е малко по-нисък, но бих искала да отбележа, че на първо класиране реално погледнато закриваме с пет паралелки по-малко в сравнение си миналата година, което означава, че не се е отразило на възможността на учениците да продължат обучението си в класове с интензивно изучаване на чужд език. Двойките освен в обстоятелството, че не са закрити толкова паралелки, не са се отразили на най-желаните паралелки. По-надолу съответно има разлика. Миналата година имахме максимален бал 36. Тази година нямахме такъв, но имаме достатъчен брой отлични оценки и това се е отразило и на бала в най-желаните училища", каза Кастрева.

Рекордьор с най-много желания е ученичка, посочила 217 от общо 292 паралелки в София. От 28-ми до 30-ти юни е срокът, в който учениците се записват в училището, където са се класирали или подават заявление за второ класиране. На 4 юли излиза второто класиране.