СИМОНА РУСЕВА

Берлин

"Прекланям се пред публиката си и обещавам, че на 100 години слизам от сцената!" Това обяви кралят на шансона - великият Шарл Азнавур пред 17 000 негови почитатели, дошли да го чуят в най-голямата берлинска зала “О Ту Уърлд” в четвъртък вечер.

Пуликата стана на крака и запя в един глас “Happy Birthday”. Точно на този ден големият Азнавур (който всъщност е висок едва 1,61 м) отпразнува с концерт 90-годишнината си. Довечера предстои втори рожден ден на патерица с концерт в Тържествената зала във Франкфурт на Майн. 
“Турнето ми тази година включва 30 концерта, но не ги приемайте като раздяла със сцената и с моята любима публика. Това ще направя на 22 май 2024 г., когато навършвам 100 години, а после ще почивам, докато Бог отреди”, пошегува се по време на берлинския си концерт най-известният французин, който всъщност е арменец, роден в Париж в семейство на арменски имигранти като Шанур Вахинак Азнавурян. И запя. 
На сцената като беквокалистка бе приветствана и най-малката му дъщеря Катя (45 г.). Азнавур изпълни в дует с нея “Je voyage” и взриви залата. Публиката чу най-известните му песни от последните 70 години. Великият певец остави за финала класиката си “La Boheme”, изпълнена за пръв път през 1966 г.
С много нежност прозвуча  “For me Frmidable” от 1964 г. В танцова стъпка Азнавур представи незабравимите “Mon ami, mon Judas”, “Jamais Plus”, “Mes emmerdes”. И още, и още...
Публиката пожела да чуе и написания от него през 1972 г. евъргрийн “Comme ils disent”. След малко колебание Азнавур запя песента си, която е призив към толерантност към хомосексуалните.
Шарл Азнавур, който е баща на 6 деца от три брака, посвещава творчеството си не само на любовта. Важни за него са политиката в името на хората, тяхното единение независимо от пол, религия и произход.
Шарл Азнавур стъпва за пръв път на сцената, когато е едва 9-годишен. Тогава е в драматична роля и не подозира, че точно сцената ще е неговия живот. Като младеж мечтае за певческа кариера, но го попарват – бил нисък, грозноват, а гласът му бил с особен тембър, хрипкав. Никакъв шанс да се изявява пред микрофон.
През далечната 1946 г. го открива великата Едит Пиаф и го кани за участие в нейни концерти по време на турнето й във Франция и САЩ.
“Прекланях се пред нея, но не допуснах да проваля кариерата си с любовна аванюра. Макар дълго да живяхме в една кооперация, никога не станахме любовници. А и нейният съвет беше : ”Артистите не се обвързват с брак”. Не позволих да съм под нейния чехъл и така запазих своята самостоятелност”, сподели в Берлин Азнавур.
Неговата самостоятелна певческа кариера тръгва през 1956 г. с грандиозен концерт в Казабланка. След успеха си в Мароко той покорява и френската публика в знаменитата парижка зала “Олимпия”.
От 1960 г. започва да се снима и във филми. В биографията си е записал 80 роли пред камера. Голямата му страст обаче остава музиката. Композирал е 1200 песни, пее на 5 езика.
“Всеки ден цели 81 години на сцената работих къртовски. Горд съм, че нищо не получих в дар”, изповядва великият Шарл Азнавур.
Честит рожден ден, маестро!