"На кого да се обадя в Европа?"

На този знаменит въпрос на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър вече има отговор, пише в. "Файненшъл таймс". И цитира Никалъс Бърнс, съветник в кампанията на Хилъри Клинтън за президент на САЩ и бивш висш чиновник в Държавния департамент по времето на Буш младши.

А правилният отговор е, че от Вашингтон вече ще звънят в кабинета на канцлерката Меркел.

Това е една от последиците на "Брекзит", който силно разклаща и специалните отношения между Америка и Обединеното кралство. Сега всички са единодушни, че новият силен партньор на Белия дом ще бъде германското канцлерство и е въпрос на кратко време за смяната на караула.

Обама обяви още в петък, че въпреки решението за напускане на ЕС, сигурно е, че специалните отношения между Вашингтон и Лондон няма да се променят. Обаче има една малка подробност. На него му остават едва 7 месеца. 

И няма как другояче, защото дори и след земните трусове, дошли отвъд Ламанша, дори и британците да останат в ЕС, тяхното влияние никога повече няма да е същото, както досега.

"САЩ трябва да се изправят пред факта, че Великобритания вероятно ще бъде по-малко ефективен и надежден партньор в световните дела - коментира Джим Ставридис, който е бивш върховен главнокомандващ на НАТО и сега е декан на факултета „Флетчър“ в университета „Тъфтс“. - За съжаление, отношенията между САЩ и Великобритания са на път да станат в известна степен по-малко специални".

Налице е също така широкото схващане, че значението на Берлин ще започне да се увеличава - за сметка на Великобритания.

"Ние сега ще работим за укрепване на отношенията ни с Германия, предвид това, че влиянието на Острова в ЕС значително намалява. Една по-изолирана Великобритания намалява значението си във Вашингтон", анализира Брендън Бойл, конгресмен от демократическата партия от щата Пенсилвания. 

"Германия обаче ще трябва да се промени. Тъй като се е колебаела дали да поеме водеща роля в областта на сигурността, преди да види такива стъпки от Великобритания и Франция", казва Майк Търнър, американски конгресмен от щата Охайо. "Това поставя допълнителен натиск върху Германия и нейното членство в НАТО. Поради побни колебания от страна на Берлин САЩ могат да потърсят други европейски партньори", добавя той, цитиран от БГНЕС.

Везните към спецотношения с Меркел се накланят и от признанието само преди две месеца на президента Обама при визитата му в Германия:

"През целия ми президентски мандат ти беше мой довереник. Искам лично да ти благодаря за приятелството".