Силно земетресение бе усетено в 12,25 ч в България. Епицентърът му е в Егейско море, на територията на Гърция и най-силно е било усетено там и в Турция, в района на Измир. Сгради са се разклатили чак в Букурещ. Европейският сеизмологичен център съобщава за магнитуд от 6,5 по скалата на Рихтер. В момента у нас се уточнява силата, с която е било усетено земетресението. По неофициална информация става въпрос за магнитуд от 5,8 по Рихтер.

Според Американския сеизмологичен институт, епицентърът на земетресението е бил в Средиземно море, с магнитуд 6,4 по Рихтер и на 10 км дълбочина. Епицентърът бил на 18 километра южно от Камариотиса, на 96 километра от Александруполис, и на 299 км от столицата Атина. 

Малко след първия трус - в 12,34 ч, последва и по-слаб вторичен с магнитуд 5 по Рихтер, който бе усетен от по-малко хора в България. Епицентърът е бил на 33 км от Сарти, 139 км югоизточно от Солун, на 227 км на север от Атина. Дълбочината на земния трус е била 2 километра. 

Активността в Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна - това каза проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките, в интервю за БНР. 

"За наше щастие, нашите предположения за развитие на сеизмичен процес към София не се оправдаха. Слава Богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и следствие на неговата сила с магнитуд към 6 – то е усетено почти на цялата територия на нашата страна, естествено, въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7. Хората трябва да бъдат спокойни", каза проф. Емил Ботев.

Не бива да очакваме нещо катастрофично на българска територия, такива неща се случват по българските земи, трябва да знаем, че това се случва и ще ни се случва понякога и в по-силен вариант, трябва да го имаме предвид, когато строим къщите си, заяви проф. Николай Милошев, директор на Института по геофизика, геодезия и география към БАН, пред Нова тв.

Данни за силния трус пристигат от различни краища на страната. Най-уплашени са били хората в кварталите около центъра на София, в самия център земетресението е усетено по-слабо. По високите етажи е имало разлюляване на отворените врати, полилеи, изпопадали от библиотеките книги и други дребни предмети. В района на КАТ в София на 18-ия етаж полилейте се удряха в тавана от разлюлюването. Очевидци твърдят, че там е било точно както сме гледали по документалните филми трусове в Япония. Цялата сграда се огъва и люлее, хората хванати за бюра, а лампите удрят тавана. Всичко това на силен фон от мрачно скърцане. А в подножието на сградата, хората си обядваха съвсем спокойно и дори не станаха от масите, защото почти нищо не са усетили. Само леко раздрусване.

Потребители на социалните мрежи вече споделят за силно разтърсване в редица градове от цяла България. В Сливен, Ямбол, Велико Търново, Пловдив, Кърджали и цяла Южна България земетресението е било усетено най-силно. От МВР съобщиха, че няма съобщения за разрушения. Само тук-таме са паднали комини.

От Гърция наши читатели се обадиха от самия епицентър на втория трус край Сарти: "Бяхме на плажа и само леко се разместиха шезлонгите. Гърците са свикнали със земетресенията и няма никаква паника. Няма и никакви материални щети в района."  

Споделете с Клуб Z как и къде усетихте земетресението.