ДАН ДЕ ЛЮС,
ПОЛ МАКЛИЪРИ

Кремъл дълги години се опитваше да създаде пукнатини в НАТО и ЕС, но без особен успех. Сега британският вот за излизане от ЕС изпълнява желанието на Путин за по-разделена Европа, потенциално заета със собствените си разногласия, докато влиянието на Лондон намалява.

"Днес в Кремъл пият обилни количества водка", каза пред "Форин полиси" Дерек Чолет - бивш висш съветник в Пентагона.

"Подтискащо е, че това не бе грешка по принуда", каза Чолет, който днес работи за Германския фонд "Маршал" на САЩ. "Путин се опитваше да предизвика разделения на Запад, но досега той нямаше особен успех. Това е в негова полза, макар да не му се наложи да прави нищо."

Руските политици отпразнуваха вота с надеждата, че той ще подкопае решимостта на континента, когато става дума за прилагане на санкциите, наложени срещу Русия заради военната й намеса в Украйна.

"Без Великобритания няма да има кой в ЕС да защитава толкова ревностно санкциите срещу нея", написа в туитър московският кмет Сергей Собянин.

Андрей Климов - зам.-председател на Комитета по външни дела в горната камара на руския парламент, заяви пред в. "Ню Йорк таймс" в петък, че "не вярва, че сега ЕС ще има време да мисли за Украйна или за санкциите".

Майкъл Макфол - бивш посланик на САЩ в Русия, е съгласен. Той написа в петък в туитър, че "Путин е облагодетелстван от по-слаба Европа. Гласуването във Великобритания прави ЕС по-слаб. Толкова е просто."

Защитниците на британското напускане на ЕС контрираха, че страната ще бъде в състояние да се задържи на световната сцена, без да бъде омаломощавана от бюрокрацията на ЕС или от необходимостта да праща големи суми пари в Брюксел всяка година.

Но бивши висши американски представители и анализатори казват, че Великобритания ще бъде по-слаба и по-изолирана в резултат на стъпката.

Гласуването стана само две седмици преди началото на срещата на върха на НАТО във Варшава, която би трябвало да съсредоточи вниманието на алианса върху нарастващата заплаха от страна на Русия. Но британското излизане от ЕС и рушащото се единство на континента ще надвиснат над срещата и лидерите на НАТО вече се опитват да обуздаят нервите в алианса заради референдума от четвъртък.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи в петък изявление, в което настоява, че вотът няма да промени статута на Великобритания в пакта. Докато Лондон "оформя следващата глава от отношенията си с ЕС, знам, че положението на Великобритания в НАТО ще остане непроменено", каза Столтенберг.

Значимостта на Великобритания като стратегически съюзник за САЩ, като сила, която може "да нанесе по-силен от тежестта си удар", донякъде се основава върху способността й да упражнява влияние върху подхода на Европа към националната сигурност и да убеди другите членки на ЕС да подкрепят по-твърдата линия на Вашингтон от войната в Афганистан до противопоставянето на русия. Този статут щке бъде подкопан от решението на британския електорат за излизане от ЕС, заявиха експерти.

Вотът може също така да има друг потенциален ефект - възможността да лиши Великобритания от ядрения й арсенал и да промени стратегическата ядрена картина в Европа.

Значително мнозинство от гласоподаватели в Шотландия се противопостави на излизането от ЕС и шотландските лидери казват, че ще проведат нов референдум по въпроса дали Шотландия да се отцепи от Обединеното кралство. Ако Шотландия излезе, Великобритания ще бъде изправена пред още един проблем със сериозни последици за европейската сигурност. Тя няма да има къде да държи своите снабдени с ядрено оръжие подводници.

От 60-те г. на ХХ век Кралският военноморския флот държи четирите си ядрени подводници от клас "Вангард" във Фаслейн в Шотландия. Няма друго място във Великобритания, способно да приюти тези съдове, така че независимост на Шотландия ще доведе до тежък избор - загуба на цялото ядрено въоръжение или загуба най-малко на десетилетие и на милиони лири за изграждане на нови пристанищни съоръжения за съдовете. Ако Великобритания изгуби подводния си ядрен арсенал, САЩ могат да бъдат принудени за пренапишат собствената си ядрена стратегия.

Само в Шотландия има база, където да бъдат подслонени
подводниците от клас "Вангард". Снимка Уикипедия

Амбициозните планове на Лондон да увеличи военните си разходи през следващото десетилетие след години на драконовски икономии могат да се окажат още една жертва на "Брекзит". Ако прогнозите отвън излязат верни, британската икономика може да отбележи спад от 6 на сто, като бъдат изпразнени фондове, които в други случаи са били съхранявани за военния бюджет, сериозно орязан през последните години. Военните разходи намаляха с 8 на сто между 2010 и 2015 г., като 31 000 военнослужещи бяха уволнени от въоръжените сили при най-големите икономии, извършени от правителството.

"Великобритания бе един от най-важните партньори на страната ни. Тя ще бъде по-малко желаеща и по-неспособна да играе тази роля", заяви пред репортери по време на телефонна конференция Ричард Хаас - бивш американски дипломат, председател на Съвета за външна политика. "Резултатът е, че специалните отношения вече ще бъдат доста по-малко специални."

Дори преди референдума статутът на Великобритания като надежден и ключов военен съюзник на Вашингтон отслабна през последните години. Лондон изтегли бойните си сили от Афганистан през 2014 г., а британският парламент отхвърли възможността за участие в оглавяваните от САЩ военни удари срещу сирийския режим през 2013 г.

Тези промени станааха точно тогава, когато Франция, която в продължение на десетилетия бе смятана като по-слаб партньор на Вашингтон, започна да играе по-силна роля, като показа по-голямо желание да разположи свои войски заедно с американските или да започне собствени антитерористични мисии в африканския регион Сахел.

"Когато става дума за работа по спешни кризисни политики, Франция стана по-активен, по-ангажиран партньор", каза Чолет.

Но Лондон не се е оттеглил изцяло. Британски военни самолети изпълняват всеки ден мисии над Ирак, а правителството е ангажирано да осигури един от четирите батальона на НАТО, които ще бъдат разположени догодина в Балтика. Анализатори очакват Великобритания да спазва тези ангажименти, но остават въпросите какви разполагания може да извършва навън в бъдеще едно по-вгледано навътре британско правителство.

Лидерите на Великобритания и ЕС сега са изправени пред важната задача да съгласуват подробностите от дезинтеграцията на Лондон. Това е поглъщаща време работа, която вероятно ще измести други приоритети, заявиха експерти.

Маршал лорд Брамал - бивш командващ британската армия, излезе преди гласуването за "Брекзит" с призив за оставане в ЕС, като каза, че гласът на Лондон е необходим да гарантиране на стабилен баланс на силите на Запад. Той каза, че "разбита и деморализирана Европа отвъд Ламанша, без влиянието на тази страна, ще представлява далеч по-голяма заплаха за бъдещето ни и дори за целия баланс на силите и равновесието на Западния свят, отколкото ако продължи да издържа на някои дразнещи и ненужни намеси от Брюксел".

Липсата на Великобритания ще бъде остро усетена в разрастващата се военна мощ на ЕС, чиято цел е да запълни празнините в мисиите в регионите на Африка и Източна Европа, където НАТО няма присъствие. Докато Великобритания играе само малка роля в програмата, планирането в Брюксел "винаги се е основавало на идеята, че Великобритания ще се превърне във важен приносител", каза Кристофър Чивис - помощник-директор на Центъра за международна сигурност и отбранителна политика към "Ранд корпорейшън".

Без подкрепата на Великобритания проектът "вече не е възможен за никакви цели".

-----

* Авторите са журналисти от специализираното издание "Форин полиси", откъдето препечатваме коментара. Дан Де Люс е главен кореспондент по националната сигурност, а Пол Маклиъри - репортер, отразяващ дейността на Пентагона.