Почина Бъд Спенсър, едрият добродушен италианец, който биеше и разсмиваше в киното. Актьорът, чието истинско име е Карло Педерсоли, си е отишъл на 86 години в понеделник. Смъртта му, настъпила в болница в Рим, е потвърдена от сина му Джузепе.

По думите му, последната дума на баща му била „благодаря“.

Карло има за какво да благодари, съдбата му е поднасяла интересни обрати – започва в спорта, дипломира се като юрист, композира песни, работи в киното…

Педерсоли е роден е на 31 октомври 1929 г. в Неапол. Той е първият италианец, преплувал 100 м свободен стил за време под 1 минута. Седемкратен шампион на Италия по плуване, четирикратен в щафетите 4х200 свободен стил, 3х100 и 4х100 смесена щафета. През 1954 г. е шампион в родината си по водна топка с отбора на Лацио, а през 1951 г. – и на Средиземноморските игри. През 1957 г. преустановява спортната си кариера и влиза в шоубизнеса. Между 1960 и 1964 г. Карло работи в италианската музикална компания RCA – композира песни за изпълнители като Рита Павоне, Орнела Ванони и Нико Фиденко, пише музика и за филми. Вечер пее и свири на китара в барове. През 1964 г. прекратява договора си с RCA и излиза пред камерата… като статист в гвардията на император Нерон във филма Quo vadis от 1951 г. Следват няколко малки роли в Siluri umani (1954), „Един герой на нашето време“ (1955), Il Cocco di mamma (1957), „Сбогом на оръжията“ (1957).

В „Ханибал“ през 1959 г. се засича с бъдещия си партньор Терънс Хил, но по това време двамата все не се познават. Осем години по-късно двамата снимат първия си филм, в който са в главните роли – спагети-уестърна „Бог прощава, аз не!“. Това е моментът, в който Карло Педерсоли приема псевдонима Бъд Спенсър – за да се котират по-добре филмите и защото Спенсър не иска да използва името, с което е придобил известност като спортист. Марио Джироти става Терънс Хил, избирайки го от списък с 20 имена, получен от продуцентите, а Бъд Спенсър избира комбинация от името на починалия същата година негов любим американски актьор Спенсър Трейси и бирата "Бъдуайзър".

Славата застига екранния дует с „Наричат ме Светата троица“ от 1969 г. и неговото продължение от 1971 г. „Все още ме наричат Светата троица“. Това са нов жанр комедии със смешни диалози и побоища. Бъд Спенсър е прочут с удара с длани по двете страни на главата и крошето с юмрук отгоре-надолу.

Следват осем филма със Спенсър и Хил, сам Спенсър снима още 13, в които актьорът участва с музиката, включва се и с писането на сценария. През 1994 г. излиза последният му филм с Терънс Хил – „Битката преди Коледа“.

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ