Алисия Викандер и Ема Стоун ще играят младата Агата Кристи едновременно… но в два различни филма, проекти на конкурентни холивудски студиа.

Според „Холивуд Рипортър“ Викандер e ангажирана от „Сони“ да се превъплъти в прочутата писателка в нейните ранни години като „протофеминистка“, недоволна от традиционните обществени представи за съпругата-майка.

Стоун, от друга страна, е подписала за филм на „Парамаунт“, който разказва за 11-те дни, в които Кристи е в неизвестност през 1926-а. Темата вече е била на голям екран – в „Агата“ (1979) на Майкъл Аптид, с участието на Ванеса Редгрейв и Дъстин Хофман.

Ема Стоун ще играе в биографичен филм за Агата Кристи за 11-те ѝ дни в неизвестност.

Ема Стоун ще играе в биографичен филм за Агата Кристи за 11-те ѝ дни в неизвестност.

Възраждането на интереса към писателката идва след вълнения на филмовите творци към екранизации на романите ѝ. Предстои да видим адаптация на нейния „Убийство в Ориент експрес“ с режисьор Кенет Брана и с участието на Анджелина Джоли – снимките започват това лято, а премиерата е догодина.

По Коледа пък Би Би Си излъчи версия на „Десет малки негърчета“ – а се очаква и още един филм по книгата, режисиран от Мортен Тилдум. И все пак, eкранизацията на „Чудноватият дом“ е в застой, след като през 2012 г. бе обявено, че по нея ще работи Нийл Лабют.

Настоящата активност по Агата Кристи се приписва на покупката на 64% от наследството на писателката от развлекателната компания „Корион“, които на свои ред ги бяха закупили през 1998-а. Сега притежател на правата е „Акорн Медия“. Въпреки това, наследниците на Агата Кристи, за които се смята, че държат останалите 36%, трябва да одобрят всяка филмова адаптация по работа на Кристи – за кино или за телевизия.

Площад "Славейков"