Член 50 от Лисабонския договор, разглеждащ излизането на страна членка от ЕС, е писан за Великобритания, предаде ТАСС.

Това разкри в интервю за в. „Кориере дела сера“ бившият френски президент (1974-1981) Валери Жискар д'Естен. Той е главният автор на Евроконституцията.

„БРЕКЗИТ“ - СКОКЪТ В ТЪМНОТО ЗАПОЧВА

"Когато подготвях Европейската конституция, написах член, който след това беше включен в Лисабонския договор като 50-ти, т.е. този, който трябва да приложат британците. Той се наричаше "Доброволно излизане на страна членка" и отговаряше именно на страховете на британците, които се бояха, че ЕС ще се превърне в затвор. Напълно естествено е, че от всеки съюз може да се излезе, а Великобритания, която не влизаше в еврозоната и Шенгенското пространство, винаги беше наполовина в ЕС“, каза Жискар д'Естен.

Той обаче не вижда голям проблем в излизането на Великобритания, която ще остане „съседна страна“. Според него търговските отношения на ЕС с Обединеното кралство могат да бъдат регулирани със сключването на споразумение за свободен стокообмен - по примера на това, което ЕС обсъжда със САЩ.

Жискар д'Естен изтъкна също така, че за единството на ЕС трябва да се намери "нова ясна и обща цел".

"Политиците не успяха да намерят общ хоризонт. През 50-те г. на миналия век Европейското обединение на стоманата и въглищата служеше, за да се избегнат конфликти. Но сега времената на войната са отминали, необходима е нова обща цел", смята той.