Лейди Гага вероятно е била включена в списък с чуждестранните вражески сили, забранени от китайската Комунистическа партия, след като тя се е срещнала с Далай Лама пише в. "Гардиън".

Американската поппевица, която е продала над 27 млн. албума, в неделя се срещна с тибетския духовен лидер, като направи с него 19-минутно интервю, излъчвано на живо във фейсбук.

В срещата си двамата разговаряха по теми като медитация, йога, психично здраве, проблемите на младото поколение, като певицата беше събрала повечето от въпросите си от свои фенове.

Но събитието произведе остра реакция от Пекин, който атакува духовния лидер като "вълк в монашески одежди". Далай Лама, който е в изгнание от март 1959 г., се бори с мирни средства за извоюването на по-голяма автономия за Тибет, който е част от Китай. Китайското правителство го смята за сепаратист, като твърди, че прави заговор да откъсне хималайския регион от Китай за да създаде теократска държава.

След срещата на Лейди Гага департаментът за пропаганда на Китайската комунистическа партия е издал важни инструкции, като е забранил целия ѝ музикален репертоар за изпълнение на територията на Китай, съобщава хонконгският продемократичен в. Apple Daily.

На китайските сайтове и медийни огранизации е било забранено да качват и разпространяват нейните песни в знак на раздразнението на Пекин, пише изданието.

Запитан от репортер на АП дали срещата на Гага и Далай Лама ще създаде "нещастна връзка" между Пекин и Лейди Гага, говорителят на китайското външно министерство първоначално даде знак, че не е запознат с изпълнителката. "Коя?" - запита Хонг Лей. След това той продължи да заклеймява глобалната кампания на Далай Лама:

Целта на неговите посещения и дейности в други държави е да прави реклама на предложението си за независимост на Тибет, казва Хонг Лей. Надяваме се, че хората от международното общество са бдителни за неговата истинска същност, добавя той.

Китай вече забрани изпълнители и банди като "Маруун Файв", Бьорк и "Оейзис", да провеждат концерти и участия на територията си след като са се срещали с Далай Лама или са говорели в негова почит или са одобрявали независимостта на Тибет.