Позакъснялото извинение на турския президент Реджеп Ердоган до руския властелин Владимир Путин за сваления самолет СУ-24 отприщи бурна радост сред руските туроператори, които очакват с нетърпение връщането на туристите от Руската федерация. Безспорно Турция предлага много по-качествен ваканционен продукт, отколкото нашето Черноморие и стоплянето на отношенията между Москва и Анкара би могло да има негативен ефект и върху българските хотелиери.

Възможно ли е нашият туризъм да пострада от променената геополитическа ситуация? С този въпрос Клуб Z потърси председателя на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. 

"Определено новата ситуация променя нещата, но е трудно да се каже дали ще има някакъв негативен ефект за нас и доколко сериозен ще е той. Почивките по черноморските ни хотели до голяма степен вече са предплатени и ако има някакво пренасочване в посока Турция, то ще е по-скоро при last minute офертите. Поживём - увидим", каза шефът на туристическата асоциация.

Според Рагин някакъв по-сериозен ефект може да има чак за летния сезон през 2017 година.

"Това, което е важно за нас е руснаците, които ще дойдат на морето ни да останат доволни и да се върнат отново при нас. Така че не трябва да завиждаме на турците, а да направим всичко възможно да достигнем качеството, което те предлагат, за да сме конкурентни", каза той.

По повод новата ситуация в отношенията между Москва и Анкара от Министерството на туризма обясниха пред Клуб Z, че ведомството последователно работи за руския пазар и че положителните резултати вече са налице.

"От началото на годината са издадени 105 000 визи за руснаци, което е с около 30 процента повече в сравнение със същия период на м. г. Освен това по време на летния сезон заявените полети от Русия към морските ни летища във Варна и Бургас са 5522, което представлява ръст от 28 процента", обявиха от ведомството на Николина Ангелкова.