Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужиха заедно празничната Света литургия за 24 май, предаде ИТАР-ТАСС. Литургията започна рано сутринта, в най-красивия и голям храм в Русия – патриаршеския „Христос Спасител”. Двамата патриарси облякоха своите празнични дрехи за богослужение пред всички присъстващи, след което в продължение на около два часа и половина продължи тържествената литургия по случай 24 май. В нея се чуваха молебствени слова и на руски, и на български. Церемонията продължи повече от предварително обявеното време. 
След литургията патриарх Кирил произнесе слово, в което специално благодари на България за това, че Русия е получила своята писменост, на която може да пише своите богослужебни книги. Изтъкна и че в такива исторически дни трябва да си спомним историческата истина и да почетем страната, хората и двамата равноапостоли Кирил и Методий. 
Много хора се бяха стекли в храма. Входът не беше със специални пропуски и всеки желаещ можеше да присъства на литургията. 
Посещението на Българския патриарх Неофит е официално. Утре патриархът ще участва в евроизборите, като ще гласува вбългарското посолство. Той ще посети различни светини на Руската православна църква. Официалната му среща с Руския патриарх е насрочена за вторник. Очаква се двамата да обсъдят важни въпроси, касаещи единството на православието и организирането на Всеправославния събор през 2016 г.
Патриарх Неофит ще посети и Санкт Петербург за богослужение в Петропавловската крепост, където е погребан Александър ІІ Освободител. За първи път Български патриарх заедно с руски митрополити ще отслужи заупокойна молитва.
В Петербург българската делегация ще участва в тържествата по случай деня на града на 29 май. В Казанския катедрален храм ще се проведе Света литургия.

Това е второто посещение на Патриарх Неофит в Русия, след участието му в празненствата по повод 1025-годишнината от Кръщението на Русия през юли м.г.