"Аз ще обясня, че Британия ще напусне Европейския съюз, но аз искам този процес да бъде колкото може по-конструктивен и резултатът му да бъде колкото може по-конструктивен", каза британският премиер Дейвид Камерън. "Не бива да обръщаме гръб на Европейския съюз. Тези страни са съседи, приятели, съюзници, партньори, и аз много се надявам, че ще търсим възможните най-тесни връзки в търговията, сътрудничеството, сигурността, защото това е добре за нас и за тях".

Германската канцлерка Ангела Меркел потвърди, че не може да има преговори за раздяла между ЕС и Великобритания, докато тя не подаде молба за тях по член 50 на Лисабонския договор.Тя подчерта, че останалите 27 държави трябва да решат заедно как да продължат напред и че Великобритания ще остане за тях "партньор".

"Да пазим границите си, да инвестираме повече, да се обърнем към младите и да организираме Еврозоната по по-демократичен начин, като хармонизираме фискалните и социалните политики", каза френският президент Франсоа Оланд. "За Обединеното кралство историята с Европейския съюз приключва, на за Европа тя продължава".