Холандският премиер Марк Рюте е поискал от европейските лидери законово обвързващи гаранции, чрез които да разсее безпокойството на сънародниците си относно договора между ЕС и Украйна за асоцииране, предаде АФП.

Това стана ясно в края на първия ден на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

В противен случай Хага ще блокира споразумението, предупреди Рюте. до 1 юли страната му е и председател на ЕС.

Холандия е единствената членка на Съюза, която все още не е ратифицирала споразумението за по-тесни политически и търговски връзки, както и връзки в областта на сигурността с Киев. На референдум през април нейните жители се обявиха срещу споразумението с Украйна. То беше постигнато след руската анексия на Крим и частично е приложено, но бъдещето му зависи от Холандия.

Според европейски дипломати една от идеите да се излезе от кризата е декларация от останалите европейски лидери, в които те уверяват Рюте, че споразумението не е основа за членство на Украйна в ЕС.

Същевременно на срещата в Брйксел германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че е необходимо удължаването на действието на санкциите срещу Русия, въведени заради Украйна. Тя обсъди с френския президент Франсоа Оланд спазването на Минските споразумения. Двамата стигнали до извода, че предвид степента на реализация на тези договорености удължаването на санкциите е необходимо.