Предлагаме ви пълен текст на разговор на министър-председателя Бойко Борисов с журналисти по време на среща на върха на ЕС в Брюксел. Той говори за тероризма, международното положение, Брекзит, бъдещето на Европа и на България в нея.

 

"С войни мир не се прави"

 

Клуб Z: Г-н Борисов, ако позволите, преди да започнем с Европейския съвет - за атентата в Истанбул. България е най-близко географски до това събитие. Правителството ще предприеме ли някакви мерки през летния сезон, туристическия?

Борисов: Дали са в Истанбул, дали са в Париж, дали са в Белгия или в руското метро, са еднакво близко и еднакво далече. Така че като разстояние, това няма значение, освен за случая, че положихме доста усилия, да приемем самолети, да помогнем на въздушното пространство като трафик. А иначе това е пореден, кой ли вече в Турция атентат и аз неслучайно и снощи изразих съжаление и днеска публично - с ръководството на турската държава и на всички тези толкова пострадали граждани. Това е действително голям удар не само към региона, а и съм туризма и по принцип. Така че в България всички мерки, които на теория трябва да се вземат, се вземат и в момента министърът на транспорта, министърът на вътрешните работи проверяват пак летищата. Знаете - извъдихме навънка, както в Брюксел проверките, както в Брюксел, проверките, за да имаме повече стъпки. Но, винаги съм казвал, че докато се водят тези войни и се поставят хората под бомбардировки и да нямат избор от каква ракета - дали американска, френска, руска или турска ще загинат, това щ е е настоящето. Надявам се това да е за пореден урок към политиците, че с войни мир не се прави. 

Очаквайте подробности!