Британската вътрешна министърка Тереза Мей обяви кандидатурата си да наследи Дейвид Камерън на премиерския пост, предаде АФП.

Тя обяви това с писмо в днешния брой на в. "Таймс", в което обеща да сплоти британците.

КАМЕРЪН ПОДАВА ОСТАВКА СЛЕД 3 МЕСЕЦА

"След референдума миналата седмица страната ни има нужда от силен и признат лидер, за да премине през този период на икономическа и политическа несигурност и да договори най-добрите условия да излизане от ЕС", пише Мей.

Тя обещава също да лансира радикална програма за социални реформи и да направи Великобритания страна, подходяща за всички.

"Някои хора трябва да си спомнят, че властта не е игра, а сериозна работа с реални последици за живота на хората", добавя Мей.

ДЕЙВИД КАМЕРЪН СЕ ОТТЕГЛИ ЕЛЕГАНТНО. ДОЙДЕ МОМЕНТЪТ НА БОРИС ДЖОНСЪН

Така тя визира главния си съперник за поста - бившия кмет на Лондон и лидер на кампанията за "Брекзит" Борис Джонсън.

Очаква се днес да обявят кандидатурите си самият Джонсън, а също така бившият военен министър Лиъм Фокс и министърът на труда и пенсиите Стивън Краб.

59-годишната Тереза Мей стана вътрешен министър още в първия кабинет на Камерън в периода 2010-2915 г. Тогава торите управляваха в коалиция с либералите. А след като миналата година Камерън спечели абсолютно мнозинство, Мей бе сред хората, които той остави в правителството си.

Тереза Мей понякога е наричана "новата Маргарет Тачър" за твърдата й политика.

Новият британски премиер ще стане известен на 9 септември след вътрешен вот на 150 000 членове на Консервативната партия. Те ще изберат един от двамата "финалисти", излъчени от депутатите тори.

Според в. "Дейли експрес" Борис Джонсън вече е ясен фаворит с подкрепата на около 100 депутати.

Публикувано днес в "Таймс" социологическо проучване обаче показва, че за Мей са готови да гласуват 55 на сто от консерваторите, а за Джонсън - 38 на сто.