ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

Остават 3 дни до началото на А to jazZ – най-мащабният летен музикален фестивал в София и не само. Къде отиде Елевейшън? Ще възкръсне ли Спиритът? Какво се случи със София Рокс? Големите рокфестивали у нас първо намаляха като брой, после като времетраене (от 3 през 2 до 1 ден), а сега май са на път съвсем да изчезнат. Но по вече петгодишна традиция – в първите дни на юли в столицата ни очаква нещо дори още по-добро – А то JazZ. Тридневният международен празник за меломаните предлага музика на световно ниво, концерти на открито и е със свободен вход. Датите са 1, 2 и 3 юли, началният час – 18, финалът: около полунощ.

Това е фестивалът, който след като миналата години събра по близо десет хиляди фенове три поредни вечери, сега за шести път ще превърне София в една от световните столици на джаза. Създаден през 2011 г. с изключителната подкрепа на фондация „Америка за България“, А to jazZ тръгна от Докторската градина, но когато порасна и тя му „отесня“, се премества на доста по-обширните появи зад хотел „Хилтън“ и музея „Земята и хората“ – където ще е и предстоящото издание – а имената на участниците гарантират силни емоции и много настроение.

Първата вечер ще започне с родния джаз-фънк-соул-реге-трипхоп квинтет Imagine, ще продължи с джаз-поп-соул симбиозата на още един БГ квинтет – The Golden Project. След това ще послушаме парижки джаз в изпълнение на френско-полския квартет Avenue. А вечерта ще завърши с Ник Уест – ексцентрична американска вокалистка и бас китаристка, основателка на Queen of Strings, работила с икони като Принс, Джон Майър, Стивън Тайлър и др.

Носителката на 5 награди „Грами“ Даян Рийвс, записала 18 албума през последните 30 години, е най-ярката звезда на втората вечер. Най-новото й златно грамофонче е от 2015 г. за албума Beautiful Life – и ние ще имаме късмета да го чуем на живо на 2 юли, накъде след 21 часа. Преди нея ще видим Дерек Браун (BEATBoX SAX) – американски саксофонист, който прави бийтбокс с инструмента си, колкото и невероятно да звучи това, и Classics in the Jazz в изпълнение на Мария Каракушева и Момчил Атанасов и Funkallero, чието име говори само за себе си.

Последната вечер ще бъде открита с емоционалния вокал на Петя Данкова и нейния Live Band. После ще дойде ред на „Акага“ и Ангел Заберски с Brazz Association. А после идва кулминацията на вечерта и може би на целия фестивал – Бранфорд Марсалис със своя квартет. Джазфеновете го знаят още от ранните му участия в биг бендовете на Арт Блеки, Лайънъл Хамптън и Кларк Тери – както и покрай брат му, изключителния тромпетист Уинтън Марсалис. Слушащите повече поп и рок вероятно са чули за първи път красивия звук на саксофона в ранните албуми на Стинг. Бранфорд свири във всички проекти на Стинг през първите 10 години от солокариерата му. Името му не е чуждо и на любителите на класическата музика – последният му запис в този жанр е концерт от Глазунов, с Нюйоркската филхармония.

Слушащите повече поп и рок вероятно са чули за първи път красивия звук на саксофона на Бранфорд Марсалис в ранните солови албуми на Стинг.

Слушащите повече поп и рок вероятно са чули за първи път красивия звук на саксофона на Бранфорд Марсалис в ранните солови албуми на Стинг.

У нас към Бранфорд Марсалис квартет ще се присъедини един от най-изтъкнатите съвременни джаз вокалисти – номинирният общо 11 пъти за Грами в категориите „най-добър вокален джаз албум“ и „най-добро вокално джаз изпълнение“ Кърт Елинг. Заедно те ще представят чисто новия си общ албум Upward Spiral, издаден на 3 юни 2016 г.

За шестте години от създаването си A to jazZ измина пътя от Докторската градина до значително по-широките поляни в Южния парк II, където миналата година би собствените рекорди по посещаемост. Досега А to JazZ срещна над 60 000 души публика с близо 200 артисти, сред които утвърдени имена от световната и българска джаз сцена, но и десетки млади таланти. Изглежда невероятно, че именно фестивалът с джаз музика, която минава за елитарна, не просто оцелява, но и увеличава и артистите и публиката си. Не е ли чудесно?

A to Jazz3

Предстои джаз уикенд на открито в столицат