Затворниците да сезират директно административните съдилища за лоши условия зад решетките, както и да искат от Темида предсрочно освобождаване и намаляване дори на присъдите "доживотен затвор". Това да става без молби до затворническата администрация, която все пак ще може да участва в процеса по-натам.

Това са част от проектопромените, които Министерството на правосъдието публикува за Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (целия проект може да видите тук).

Ако изтърпяващ наказание иска от административния съд да установи наличието на лоши условия на задържане и пренаселеност, при решение в полза на жалбоподателя, ръководството на съответния затвор ще трябва да предприеме бързи мерки за подобряване на условията на лишения от свобода.

Особено внимание е отделено на института на предсрочното освобождаване. Новото е, че затворниците вече ще могат директно да комуникират със съдебните власти, като така заобикалят затворническата администрация. Целта е да се намали “корупционният натиск” върху служителите на затвора, които имат отношение към предсрочното освобождаване.

От правото да искат предсрочно освобождаване ще могат да се възползват дори и рецидивисти. Ако лишен от свобода вече е изтърпял част от наказанието си, поискал е предсрочно освобождаване и молбата му е била удовлетворена, но след извършване на ново престъпление отново попадне зад решетките, то той отново ще има право да иска да излезе предсрочно от затвора след изтърпяване на определен срок “лишаване от свобода”.

“Предвижда се и отпадане на сега съществуващото ограничение за минимален остатък от наказанието, когато се касае за престъпление, извършено при условията на опасен рецидив. Това решение е продиктувано от убеждението, че не размерът на остатъка от наказанието следва да е определящ за предсрочното освобождаване на осъдения, а поведението му по време на изтърпяване на наказанието и показаните резултати”, гласи друго от предложенията на МП.

Лицата, които са били осъдени за престъпления, преди да навършат 21 г., ще имат възможност да искат предсрочно освобождаване при намаляване на минималния срок на фактически изтърпяното наказание.

Началникът на затвора или прокурор все пак ще могат да обжалват съдийско решение, с което даден затворник бива предсрочно освободен, ако не са съгласни. И за да са защитени изцяло правата на затворниците, те ще могат лично да участват в съдебните заседания, на които ще бъдат разглеждани молбите им за предсрочно освобождаване.

МП предлага възможността и осъдените на доживотен затвор да могат директно да искат от съда да заменя доживотната им присъда с 30 години затвор.

“Споделя се разбирането, че осъдените на доживотен затвор не следва да бъдат поставяни в неравнопоставено положение в сравнение с останалите лишени от свобода от гледна точка на достъпа до съд, който да прецени постигнатите от тях резултати по време на изтърпяване на наказанието, и евентуално да замени доживотната им присъда с лишаване от свобода”, завършват мотивите на екипа на Екатерина Захариева.

И ИРЛАНДИЯ ОТКАЗВА ДА НИ ПРЕДАДЕ ОСЪДЕН ЗАРАДИ ЗАТВОРИТЕ НИ

Изтърпяващите наказания вече ще могат да провеждат свиждания не само със съпруг/а, но и с лица, с които са били във фактическо съжителство. Администрацията на затворите пък няма да има право да нарушава правото на тайна на водената от лишените от свобода кореспонденция, макар че често писмата служат за вкарване зад решетките на малки количества дрога.

Що се касае до нарушителите на реда в затвора, дори и те да са в изолатора, медицински специалист ще трябва всеки ден да ги посещава там.