България е обозначена като територия под умерен риск от нападения от страна на "Даеш" ("Ислямска държава", предаде БГНЕС.

Тя се позова на инфографика, публикувана от свързаната с джихадистите информационна агенция "Амак".

42-МА УБИТИ ПРИ АДСКИ АТЕНТАТ В ИСТАНБУЛ

Според сведението, предоставено от терористичната групировка часове след атентата на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул и огласено в турските медии, най-застрашена е Турция.

Следват я Саудитска Арабия, Алжир, Франция, Тунис и Ливан. В тези държави "Даеш" вече е извършила най-много терористични атаки през последните години.

Като най-силно контролирани от джихадистите страни са посочени Сирия и Ирак.

В Афганистан, Йемен, Сомалия, Нигерия, Нигер, Египет, Либия, Чечня, Дагестан, Филипините те осъществяват контрол на средно ниво.

Британският вестник  „Дейли мирър“ също публикува картата на страните, мишени на "Даеш". Класацията на държавите с най-висока степен на опасност от атентати изглежда така: Турция, Русия, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Мароко, Алжир и Тунис.

Картата на "Дейли мирър".

В категорията за особен риск попадат Италия, Исландия, Швеция, Сърбия и Гърция.

Швейцария Чехия, Полша, Литва, Латвия и Естония не представляват интерес за "Даеш".

Но за България, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Австрия, Унгария, Румъния, Молдова, Украйна и Беларус опасността от терористични нападения е отбелязана като умерена. Поне според публикуваната от "Дейли мирър" карта.

Прави обаче впечатление, че в нея Косово е част от Сърбия. Както и че полуостров Пелопонес, остров Крит и част от долепените до Турция нейни малки острови са по-застрашени от останалата част на Гърция. Или пък територия на Турция.

Не става ясно дали наистина става дума за различни опасности в една и съща държава или за слаби познания по география.